Rusija vratila šestero ukrajinske djece njihovim porodicama

Zapad optužuje Kremlj da je orkestrirao deportacije hiljada maloljetnika iz Ukrajine.

Dječaci u dobi od 6 do 17 godina, vraćeni su porodicama u katarskoj ambasadi u Moskvi (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Ruske vlasti u srijedu su, nakon posredovanja Katara, predale rodbini šestero ukrajinske djece zatočene u Rusiji, objavila je ruska državna agencija Tass.

Šestorica dječaka u dobi od šest do 17 godina, među kojima i dvojica braće, vraćena su porodicama u katarskoj ambasadi u Moskvi u prisutnosti predstavnika Marije Lvove-Belove, komesarke Kremlja za pitanja djece, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Protiv nje i protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina Međunarodni krivični sud (ICC) vodi krivični postupak zbog deportacije djece.

Nalog za hapšenje

Zapad optužuje Kremlj da je orkestrirao deportacije hiljada maloljetnika iz Ukrajine.

Ukrajina zahtijeva povratak gotovo 20.000 maloljetnika koji su “deportirani ili prisilno raseljeni” po Rusiji od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

ICC je prije više od godinu dana izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina i Lvove-Belove zbog deportacije djece.

U prošlosedmičnom intervjuu za AFP ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o miru u Ukrajini, zakazanoj za sredinu juna u Švicarskoj kani istaknuti tri pitanja: pitanje deportirane djece, slobodnu plovidbu Crnim morem i zaštitu civilne infrastrukture.

Rusija nije pozvana na ovaj veliki sastanak na kojem će sudjelovati predstavnici mnogih zemalja, a Kijev se nada da će sve one, uključujući i države koje održavaju odnose s Moskvom, nakon toga izvršiti pritisak na Kremlj.

Izvor: Agencije