Propalestinski protesti se nastavljaju na univerzitetima na Zapadu

Studentski protesti podrške Palestini i Gazi nastavljaju se na američkim i australijskim univerzitetima uprkos upozorenjima koja su administracije univerziteta uputile učesnicima protesta.

Sa protesta podrške palestinskom narodu na Univerzitetu Cambridge na istoku Engleske (AFP)

Studentski protesti podrške Palestini i Gazi nastavljaju se na američkim i australijskim univerzitetima uprkos upozorenjima koja su administracije univerziteta uputile učesnicima protesta, dok je Vrhovni sud u Londonu u utorak presudio da je Velika Britanija nezakonito dala policiji šira ovlaštenja za uvođenje ograničenja na mirne proteste.

Yale univerzitet u američkoj saveznoj državi Connecticut svjedočio je protestu tokom ceremonije diplomiranja, kada je 150 studenata napustilo ceremoniju u znak solidarnosti s Palestinom, dok su studenti Drexel univerziteta u Philadelphiji u Pennsylvaniji postavili protestni kamp u znak solidarnosti sa Gazom i Palestinom.

John Fry, predsjednik Drexel univerziteta je upozorio na nastavak studentskih protesta, tvrdeći da oni negativno utječu na život unutar kampusa i napominjući da su poduzeli „sve potrebne mjere“ da uklone šatore studenata demonstranata i pozvali ih da napuste to mjesto.

Pored toga, studenti Wesleyan univerziteta u Connecticutu objavili su da su postigli dogovor sa administracijom univerziteta o obustavi ulaganja u kompanije koje sarađuju sa Izraelom.

Australijski univerziteti

U Australiji, studenti Univerziteta u Melbournu u državi Victoria nastavljaju proteste sedmi dan zaredom, dok je policija uhapsila dvojicu studenata na demonstracijama solidarnosti s Palestinom na Univerzitetu u Queenslandu, javlja agencija Anadolija.

Australijska policija je upozorila na to da „studenti pribjegavaju nasilju nad sigurnosnim licima, pokrivajući svoja lica“, dok je premijerka Victorije Jacinta Allan izrazila nezadovoljstvo „neodgovornim ponašanjem studenata“, kako je rekla, upozoravajući studente na kazne isključenja iz škole.

Uprava Univerziteta u Melbournu je pozvala studente pridruženog Arts West koledža da uklone šatore koje su postavili i upozorila ih na isključenje ako to ne učine.

Od aprila se na međunarodnim univerzitetima, uključujući američke, kanadske, britanske, francuske i indijske, odvijaju protesti koji osuđuju izraelski rat u Gazi i zahtijevaju da administracija univerziteta prekine svoju akademsku saradnju sa izraelskim kolegama.

Studenti i profesori demonstranti traže, također, da njihovi univerziteti povuku svoja ulaganja iz kompanija koje podržavaju okupaciju palestinskih teritorija i naoružavaju izraelsku vojsku. Protesti se nastavljaju uprkos aktivnostima sigurnosnih snaga na nekim univerzitetima i hapšenjima demonstranata.

‘Nezakonito’

S druge strane, Vrhovni sud u Londonu u utorak je donio presudu da je Velika Britanija nezakonito dala policiji šira ovlaštenja za uvođenje ograničenja na mirne proteste, koja izazivaju značajno uznemiravanje javnosti, navodi Reuters.

Organizacija za građanska prava Liberty podnijela je tužbu protiv Vlade zbog promjena koje je prošle godine unijela u zakone o javnom redu, za koje kaže da su policiji dale gotovo neograničena ovlaštenja za razbijanje protesta.

Sudije David Benn i Timothy Kerr presudili su u korist ove organizacije, navodeći da su propisi kojima se daju nova ovlaštenja „nezakoniti“.

Ovo se dešava dok izraelska okupacijska vojska nastavlja svoj rat na Gazi, koji traje od sedmog oktobra prošle godine, ostavljajući desetke hiljada mrtvih, ranjenih i nestalih usred katastrofalne humanitarne situacije i sve veće gladi koja se nadvila nad opkoljenim Pojasom, a ogorčenost u mnogim zemljama svijeta raste.

Izvor: Al Jazeera