Prioritet Izraela je potpuna likvidacija palestinskog pitanja

Amerika je svjesna da dvodržavno rješenje nije moguće jer je raseljavanje 700.000 doseljenika neizvediva stvar.

Analitičari ističu da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena ljuta na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua (EPA-EFE/MIRIAM ALSTER/POOL)

Politički analitičari složili su se da je izraelsko-američko neslaganje, koje se javlja s vremena na vrijeme, namjerno zamajavanje s ciljem da se Tel Avivu da novi rok za provedbu svojih planova za eliminiranje palestinskog prisustva u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Također, ističu da rješenje s dvije države nije jedna od opcija.

Prema riječima generalnog sekretara Palestinske nacionalne inicijative, dr. Mustafe Barghoutija, Washington nije nesposoban, već ne želi okončati okupaciju, ukloniti doseljenička naselja i priznati palestinsku državu. Ističe kako su američke priče o rješenju s dvije države zapravo licemjerje i pokriće za nastavak izraelskih planova.

Barghouti dodaje da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena ljuta na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua iz tri razloga: prvo, Netanyahuov neuspjeh da ostvari ratne ciljeve u Gazi; drugo, strah od njegovih manipulacije dok čeka na povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću; i treće, njihovo viđenje Izraela kao podijeljene i iznutra fragmentirane države.

Neslaganja između Izraela i Amerike opisuje kao formalna, ističući da je Izrael preduhitrio posjetu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana najavom nastavka rata u Gazi i eskalacijom bombardiranja koje tamo provodi. Uporedo s tim, pokrenuta je i velika vojna operacija u Jeninu, na sjeveru Zapadne obale.

Sullivan želi od Izraela “neko formalno i lažno pokriće” o mogućnosti uspostavljanja palestinske države kao opravdanje za normalizaciju odnosa s arapskim zemljama, smatra Barghouti. Također je rekao kako Izrael to ne prihvata i odbija pokazati bilo kakvu fleksibilnost u tom pogledu.

Naglasio je da Tel Aviv doživljava sebe kao stranu koja je u fazi rješavanja sukoba, potpune eliminacije palestinskog pitanja i cjelokupnog palestinskog prisustva. Ističe da napad nije usmjeren na Islamski pokret otpora (Hamas) ili Gazu, već na sve Palestince, što zahtijeva od Palestinaca da se ujedine i ostave po strani sve podjele u pristupu borbi i otporu nakon neuspjeha pregovora.

‘Rješenje s dvije države nije moguće’

Dr. Hassan Mneimneh, istraživač na Institutu za Bliski istok u Washingtonu, rekao je da je trenutni izraelski plan temelji na sistematskom uništavanju Gaze i uskraćivanju osnovnih uvjeta za život u njoj. Paralelno s tim, Izrael postepeno oduzima teritorije Zapadne obale i podriva bilo kakvo palestinsko prisustvo na tom području.

Mneimneh se složio s Barghoutijem u pogledu toga da Izrael napreduje sa svojim planovima za potpunu eliminaciju palestinskog prisustva, i to u vrijeme dok Washington govori o ”arapskim poklonima, nagodbama ili ustupcima” kako bi uvjerio Izrael da odustane od nekih svojih planova.

Naglasio je da je Amerika svjesna da dvodržavno rješenje nije moguće jer je raseljavanje 700.000 doseljenika neizvediva stvar. Dodaje da će izraelska vlada biti nepopustljiva, a cijena će biti još više ustupaka za koje će se zalagati Washington i arapske zemlje.

Istakao je da postoji potpuna saglasnost, osim u formalnostima, između Bidenove administracije i Netanyahuove vlade, te kako prva shvata da je Izrael suočen s problemom kao dominantna država u regiji. Također je naglasio da Washington nije zabrinut zbog zločina počinjenih u Gazi, ako to doprinosi raseljavanju stanovništva, ”ali ne želi gledati užasavajuće slike”.

Zaključuje da Izrael ne može propustiti priliku da uništi palestinsko prisustvo u Gazi, a potom i na Zapadnoj obali, uz napomenu da Izrael nije američko oruđe, već trošak i visoka cijena koju Washington plaća svijetu. Kao dokaz je naveo  neuspjeh Izraela da se odbrani od ”primitivnim iranskih dronova”.

Američka posvećenost

Sa svoje strane, Saeed Ziad, istraživač političkih i strateških pitanja, potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države posvećene sigurnosti Izraela i eliminaciji Hamasa, te da osiguravaju 40 posto njegovih potreba kroz vojnu i finansijsku podršku koju mu pružaju protiv Gaze, uz stalnu želju da Izrael izađe kao pobjednik.

Dodao je da je Amerika razočarana zbog Netanyahua jer Izrael, kao američki saveznik, nema vizije i strategije, te kako nije razočarana zbog razaranja, genocida ili raseljavanja stanovništva u Gazi. Amerika ne može prihvatiti poraz Izraela, a neslaganje između dvije strane je ”neslaganje unutar jedne porodice, ma koliko glasno ono bilo”.

Ziad je upozorio da je Netanyahu prešao sve crvene linije koje je Washington povukao u regiji. Amerika vrši pritisak na izraelskog premijera, poput konferencija sa članovima ratnog kabineta Bennyjem Gantzom i ministrom odbrane Yoavom Galantom. Također, koristi još jednu kartu za vršenje pritiska, a to nastavak komunikacije s Iranom u vezi novim nuklearnim sporazumom.

Pojašnjava da ono što smeta Americi u vezi s Izraelom jeste “upornost palestinskog otpora na terenu i poteškoće s kojima se okupatorska vojska suočava na terenu”.

Izrazio je uvjerenje da su razgovori Washingtona o alternativnim metodama za suočavanje s Hamasom definitivno daleko od vojnog rješenja, budući da je Amerika uvjerena u to da se ratovi obuzdavaju diplomatskim putem i kroz dogovore za pregovaračkim stolom.

Izvor: Al Jazeera