Podrška Bidenu na najnižem nivou u posljednje dvije godine

Anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je da se brojni demokrati ne slažu s odgovorom predsjednika SAD na izraelsku ofanzivu na Pojas Gaze.

Istraživanje Reutersa i Ipsosa pokazalo da samo 36 posto Amerikanaca odobrava Bidenov rad (Evelyn Hockstein/REUTERS)

Podrška američkom predsjedniku Joe Bidenu ovaj je mjesec pala na najniži nivo u gotovo dvije godine, izjednačivši se s najnižim postotkom njegovog mandata, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa.

Istraživanje je pokazalo da samo 36 posto Amerikanaca odobrava Bidenov rad, što je pad s 38 posto iz aprila, prenosi Hina, pozivajući se navode Reutersa.

Povratak je to na najnižu podršku demokratskom predsjedniku iz jula 2022, pola godine prije nego što će se Biden na izborima 5. novembra suprotstaviti republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

Blaga prednost

Bivši predsjednik Trump ima malu prednost pred aktuelnim izborima u ključnim saveznim državama za koje se vjeruje da će odrediti pobjednika.

Druga anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je i da se brojni demokrati ne slažu s Bidenovim odgovorom na izraelsku ofanzivu na Pojas Gaze, što dodatno ugrožava njegove izglede na izborima u novembru.

Oba kandidata imaju značajne izazove s kojima se suočavaju prije onoga što se očekuje da će biti tijesna utrka i prvi revanš američkih predsjedničkih izbora nakon gotovo 70 godina.

Trump je veći dio aprila proveo u sudnici na Manhattanu u prvom od četiri krivična postupka koja se vode protiv njega.

Bidenove slabosti uključuju zabrinutost zbog njegove dobi (ima 81 godinu) kao i oštre kritike dijela njegove Demokratske stranke zbog njegove podrške izraelskom ratu u Gazi.

Izvor: Agencije