Najmanje deset ranjenih u ruskom zračnom napadu na Harkiv

Regionalno tužilaštvo je saopćilo da je ruska vojska za napad koristila navođenu bombu UMPB D-30 lansiranu iz pogranične oblasti Belgorod.

Prema preliminarnim izvještajima, korištena je navođena municija (Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters)

U ruskom zračnom napadu na grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine ranjeno je najmanje 10 ljudi, uništen je jedan kafić, oštećen stambeni objekt i zapaljena benzinska pumpa, saopćili su lokalni zvaničnici.

“Ostao sam bez ičega”, izjavio je vlasnik kafića Vahe Ohandžanian ispred svog razrušenog lokala.

Na 12-spratnoj zgradi koja se nalazi preko puta kafića polomljeni su svi prozori, a pedesetak metara dalje stoji zeleni trolejbus sa polomljenim prozorima i velika lokva krvi na asfaltu, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Korištena navođena municija

Regionalno tužilaštvo je saopćilo na Telegram kanalu da su vozaču trolejbusa amputirane obje noge, kao i da je ruska vojska za napad koristila navođenu bombu UMPB D-30 lansiranu iz pogranične oblasti Belgorod.

(Valentyn Ogirenko / Reuters)

“Prema preliminarnim izvještajima, korištena je navođena municija. Izbio je požar na civilnoj benzinskoj pumpi, a oštećen je kafić”, napisao je Oleh Sinjehubov, načelnik regionalne vojne administracije Harkiva u objavi na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov napisao je na Telegramu da je u napadu ranjeno devet osoba, a da je jedna osoba, vozač trolejbusa, u teškom stanju.

“Gradski okrug Ševčenkovski je bio napadnut. Kuće, prodavnice, transport i dječje igralište (su oštećeni)”, rekao je on.

Izvor: Agencije