Međunarodni krivični sud mogao bi dovesti Izrael do loše realnosti

Zahtjev tužioca ICC-a za izdavanje naloga za hapšenje ostavlja Izrael ispred diplomatske stvarnosti s kojom se nikada ranije nije suočio.

Khanov zahtjev prvi put, i kratkoročno, dovodi izraelsko vodstvo u opasnost od stvarne međunarodne prijetnje (Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)

Vojni analitičar Amos Harel za list Haaretz kaže da namjera glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karima Khana da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane, kao i trojice čelnika Hamasa, stavlja Izrael ispred diplomatske stvarnosti s kojom se nikada ranije nije suočio.

U informativnoj analizi u izraelskom listu Haaretz, Harel dodaje da Khanov zahtjev prvi put, i kratkoročno, dovodi izraelsko vodstvo u opasnost od stvarne međunarodne prijetnje nakon odluke da se nastavi rat u Pojasu Gaze.

Autor dodaje da bi se Izraelci, ako budu raspisani nalozi za hapšenje, vjerovatno mogli suočiti s “lavinom” diplomatskih prijetnji, uz potencijalno dalekosežne efekte na ekonomske, naučne i trgovinske odnose, ali i na druge oblasti.

Khan je u ponedjeljak saopćio da je podnio zahtjeve za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog dešavanja u Palestini, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Galanta, kao i za hapšenje tri čelnika Hamasa: Mohammeda Deifa, glavnog komandanta Brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa, Ismaila Haniyeha, šefa Političkog biroa pokreta te Yahye Sinwara, vođe pokreta u Gazi.

Rat bez presedana

Harel smatra da su ovakvi koraci protiv Izraela, demokratske države koja vodi rat, kako je opisao, bez presedana, te kako dovode Benjamina Netanyahua i Yoava Gallanta u opasnost od izručenja Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko posjete zemlje članice suda.

Tvrdi da postoji sumnja da je redoslijed poteza glavnog tužitelja bio “obrnut”. On je nastojao izvesti izraelske čelnike pred lice pravde pod optužbom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Čelnici Hamasa su dodani zahtjevu kako bi se “predstavila lažna slika koja sugerira nepristrasnu ravnotežu u procesu”.

Vojni analitičar Haaretza u svom članku navodi da je istraga tužitelja Međunarodnog krivičnog suda u suprotnosti sa ranim prognozama, jer je usmjerena isključivo na političare, a ne na vojne čelnike, jer nijedan od njih nije uvršten u naloge za hapšenje koje namjerava izdati.

Uvođenje međunarodnih sankcija

Khanov potez će vjerovatno baciti svjetlo na Međunarodni sud pravde u Hagu, koji razmatra rezoluciju kojom se poziva na okončanje rata, navodi se u članku. Netanyahuovo odbijanje da to prihvati moglo bi izložiti Izrael međunarodnim sankcijama, ako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda počne raspravljati o tom slučaju.

Harel tvrdi da Izrael nije poput Rusije ili Irana, jer je to ”demokratija” koja u potpunosti zavisi od odnosa sa Zapadom.

”Ovakva situacija vjerovatno ne smeta krajnje desničarskim liderima u vladi, ali se razvija potencijalna opasnost koja bi mogla negativno utjecati na živote mnogih izraelskih građana”, dodao je.

Tvrdi da Sinwara i Deifa vjerovatno manje muči mogućnost da neće moći posjetiti Evropu.

Autor dodaje da ovaj razvoj događaja ne proizilazi samo iz dvostrukih standarda međunarodne zajednice prema Izraelu, već i iz ”glupog” ponašanja izraelskih čelnika.

Izvor: Al Jazeera