Lideri koje je ICC optužio za ratne zločine, ali su i dalje na slobodi

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina u martu 2023. godine, optužujući ga da je počinio ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine.

Neće se suditi svim osobama protiv kojih je ICC izdao naloge za hapšenje (Reuters)

Tužitelj Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karim Khan podnio je u ponedjeljak zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Galanta, ali to ne znači da će se izraelskim čelnicima suditi u Hagu.

Netanyahu i Gallant mogli bi se pridružiti listi osumnjičenih za ratne zločine koji nisu izašli pred sud u Hagu, u slučaju da zahtjev bude odobren.

U nastavku slijede neka od najistaknutijih imena s ove liste:

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina u martu 2023. godine, optužujući ga da je počinio ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine.

Putin je treći predsjednik na dužnosti protiv kojeg je sud izdao nalog za hapšenje, nakon sudanskog predsjednika Omara al-Bashira i pokojnog libijskog predsjednika Muammara Gaddafija.

Bivši sudanski predsjednik Omar al-Bashir

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Omara al-Bashira 2009. godine, optužujući ga da je organizirao genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u sudanskoj regiji Darfur gdje je, kako se procjenjuje, ubijeno gotovo 300.000 ljudi, a više od dva miliona je raseljeno.

Al-Bashir i neki od njegovih saveznika zatvoreni su u Sudanu nakon narodne pobune 2019. godine, ali nikada nisu poslani u Hag.

Joseph Kony, osnivač Božije vojske otpora u Ugandi

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje osnivača i vođe Božije vojske otpora u Ugandi (LRA) Josepha Konya 2005. godine.

Sudije ICC-a donijele su ranije te godine odluku bez presedana, dozvoljavajući tužiteljima da održe saslušanje u odsustvu radi razmatranja optužbi protiv njega.

Tužilaštvo želi optužiti Konya po 36 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistvo, silovanje, regrutiranje djece, seksualno ropstvo, prisilni brak i prisilnu trudnoću.

Saif al-Islam Gaddafi

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Saifa al-Islama Gadafija i njegovog oca, pokojnog libijskog predsjednika Muammara Gaddafija 2011. godine.

Tokom posljednjih nekoliko godina Saif al-Islam Gaddafi pokušao se kandidirati na predsjedničkim izborima koji su odgođeni 2021. godine i od tada nisu održani u Libiji.

Izvor: Al Jazeera