Jerusalem Post: 60 posto kupovine izraelske vojske pada na testovima kvaliteta

Ovaj problem je pogoršan činjenicom da vojska Ministarstvu odbrane, koje upravlja nabavkama, ne dostavlja sveobuhvatne podatke o propustima u testovima kontrole kvaliteta.

Jedinica izraelske vojske izvela je 20.740 testova, a dobavljači su pali 3.027 puta (Getty)

Izraelski državni kontrolor Matanyahu Englman u godišnjem izvještaju je upozorio da oko 60 posto nabavljene opreme Izraelske vojske ne prođe testove kontrole kvaliteta, objavio je Jerusalem Post.

Državni kontrolor je odgovoran za vanjski nadzor nad radom vladinih ministarstava, lokalne samouprave i raznih javnih agencija u zemlji, te prati upravljanje finansijskim poslovima političkih blokova i stranaka.

Ovaj problem je pogoršan činjenicom da vojska Ministarstvu odbrane, koje upravlja nabavkama, ne dostavlja sveobuhvatne podatke o propustima u testovima kontrole kvaliteta, navodi se u izvještaju.

Testovi kvaliteta osiguravaju da određeni standardi budu dostatni u nabavci kako bi se provjerila mogućnost postizanja njene svrhe.

Gubitak vojnika

Englman je rekao da su ove statistike bile posebno alarmantne usred dugog rata u Gazi, kada kvarovi na vojnoj opremi mogu rezultirati gubitkom vojnika, prenio je list.

Prema izvještaju, od 2020. do 2022. godine, Jedinica za testiranje i kontrolu kvalitete komande za logistiku izraelske vojske izvršila je 2.490 početnih testova, a dobavljači su pali 868 puta, ili 35 posto od ukupnih testova, uzimajući u obzir sve proizvode pojedinačno.

Nadalje, u izvještaju se navodi da je jedinica sprovela 20.740 kontinuiranih testova, pri čemu su dobavljači pali 3.027 puta ili na 15 posto testova.

Neuspjeli testovi

Tokom pomenutog dvogodišnjeg perioda, 80,4 posto dobavljača je nailazilo na povremene neuspjehe u početnim testovima, dok je 72,3 posto dobavljača nailazilo na povremene neuspjehe u redovnim i tekućim testovima, kada se fokusiralo na dobavljače u cjelini, a ne na njihove pojedinačne proizvode.

U izvještaju se navodi da mnogi testovi nisu zabilježeni, niti su propraćeni.

Kontrolor je upozorio da se to događalo uprkos činjenici da su neki dobavljači uzastopno bilježili neuspjehe na istim testovima, trošeći resurse i vrijeme i odgađajući mogućnost korištenja kupljene opreme.

Vrlo često strane određuju nove datume testiranja koji su potpuno nerealni u odnosu na vrijeme potrebno za otklanjanje kvara, što dovodi do neuspjeha u testiranju kontrole kvaliteta.

Dijelovi izvještaja držani su u tajnosti zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije