Falahi: Izrael vodi američki rat i suočit će se sa žestokim borbama u Rafahu

Falahi je u svojoj vojnoj analizi o Gazi rekao da borba u Rafahu neće biti kao one u prethodnom periodu, sugerirajući da će sukobi vjerovatno biti žešći.

Vojni stručnjak smatra da izraelski vojni lideri pokušavaju opravdati svoj obavještajni i operativni neuspjeh (EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

Vojni stručnjak pukovnik Hatem al-Falahi rekao je da govor okupacijske vojske o spremnosti da vodi žestoke borbe za izvlačenje tijela talaca ubijenih tokom rata predstavlja svojevrsnu narodnu mobilizaciju uoči širenja operacije Rafah te ističe da Sjedinjene Američke Države ne žele zaustaviti rat.

Falahi je u svojoj vojnoj analizi o Gazi rekao da borba u Rafahu neće biti kao one u prethodnom periodu, sugerirajući da će sukobi vjerovatno biti žešći jer otporu nije preostalo ništa drugo nego da iscrpi okupacijsku vojsku.

Ukazao je na to da ponovni napadi na izraelske tenkove iz neposredne blizine u Rafahu potvrđuju da će borba biti drugačija čak i u slučaju izlaganja boraca otpora smrtnoj opasnosti.

Vojni stručnjak smatra da izraelski vojni lideri pokušavaju opravdati svoj obavještajni i operativni neuspjeh, govoreći o tome da otpor obnavlja svoje raketne sposobnosti na sjeveru kako bi utrli put dugoročnim sukobima u regiji.

Opisao je govor izraelskog načelnika Generalštaba Herzija Halevija o izvlačenju tijela četiri zarobljenika u operacijama u Jabaliji na sjeveru Pojasa Gaze kao svojevrsnu propagandu te je rekao da nedavne izraelske operacije u mnogim područjima nisu postigle stvarne rezultate.

Komentirajući američki stav, Falahi je rekao da izjave zvaničnika administracije američkog predsjednika Joe Bidena potvrđuju želju Washingtona da nastavi s operacijama te da je Izrael samo oruđe u ratu kojim Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje žele eliminirati Hamas.

Izvor: Al Jazeera