Duwairi: Palestinci razbijaju uobičajene vojne standarde

Prema predviđanjima vojnog stručnjaka, postoji velika vjerovatnoća da će Izrael nailaziti na još zasjeda koje će mu nanijeti teško podnošljive gubitke.

Vojni stručnjak ističe da su izraelski gubici mnogo veći od onih koi se službeno objavljuju (REUTERS/Amir Cohen)

Vojni stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi kaže da trenutne aktivnosti koje provode frakcije otpora u Pojasu Gaze izlaze izvan okvira uobičajenih vojnih standarda te kako to zahtijeva izvanrednu obuku. S druge strane, rekao je, izraelska vojska i dalje iznosi nerealne tvrdnje i postavlja nejasne ciljeve.

Duwairi je, u analizi vojnih dešavanja u Gazi, rekao da su ciljevi Izraela nejasni i hipotetički, kao što je pričanje o vraćanju zarobljenika ili tijela ubijenih zarobljenika, ili o uništavanju otpora. Rekao je da su to preširoki ciljevi zbog čega nije moguće precizno utvrditi stepen njihove realizacije.

S druge strane, snimci i fotografije koje svakodnevno objavljuje palestinski otpor potkrepljuju pretpostavku da su gubici Izraela mnogo veći od onoga što se službeno objavljuje, kaže Duwairi.

Nekonvencionalan otpor

Naglašava da dizanje u zrak tenkova eksplozivnim napravama ”Shawaz” s udaljenosti od tri metra govori o sposobnosti boraca otpora da se suprotstavljaju na nekonvencionalne načine.

Prema predviđanjima vojnog stručnjaka, postoji velika vjerovatnoća da će Izrael nailaziti na još zasjeda koje će mu nanijeti teško podnošljive gubitke, posebno u svjetlu sve većih unutrašnjih pritisaka.

Izvor: Al Jazeera