‘Ako ICC izda naloge, sastanci s Netanyahuom bit će poput susreta s Putinom’

Tužitelj ICC-a zatražio je naloge za hapšenje izraelskog premijera, njegovog ministra odbrane i tri čelnika Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obraća se Konferenciji predsjednika velikih američkih židovskih organizacija, usred sukoba između Izraela i Hamasa, u Jerusalemu, 18. februara 2024. (REUTERS/Ronen Zvulun)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obraća se na Konferenciji predsjednika velikih američkih jevrejskih organizacija usred sukoba između Izraela i Hamasa, u Jerusalemu, 18. februara 2024. (REUTERS/Ronen Zvulun)

Predsjedavajući Zastupničkog doma Američkog kongresa Mike Johnson rekao je da će pozvati izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se obrati pred Kongresom čak i ako se demokratski lider u Senatu ne složi s tim, dok su diplomate proizraelskih zemalja sugerirale da bi izdavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje moglo zaoštriti odnose s njim.

U ponedjeljak je tužitelj ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahyu Sinwara.

Johnson je novinarima u zgradi Kongresa rekao da je lideru većine u Senatu Chucku Schumeru dao rok do utorka da potpiše poziv Netanyahuu da se obrati na zajedničkoj sjednici.

„Ako se ne složi, mi ćemo učiniti korak i pozvati Netanyahua samo u Zastupnički dom“, dodao je.

Schumer je na svojoj sedmičnoj konferenciji za novinare rekao da je o ovome razgovarao s predsjedavajućim Zastupničkog doma te da je odnos Sjedinjenih Američkih Država s Izraelom jak i nadilazi bilo kojeg premijera ili predsjednika.

Potencijalna podjela između dvije stranke u vezi s ovim pitanjem naglašava politički utjecaj američkog pristupa Izraelu mjesecima prije predsjedničkih izbora zakazanih za novembar, na kojima će se demokratski predsjednik Joe Biden takmičiti protiv bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Republikanci su kritizirali Bidena što je uskratio jednu pošiljku oružja Izraelu, iako pripreme za druge pošiljke nisu prestale.

Netanyahu, koji je dugo vremena naklonjen republikancima, održao je televizijsko obraćanje republikanskim senatorima u martu, otprilike sedmicu nakon što je Schumer održao govor u Senatu u kojem je premijera opisao kao prepreku miru i pozvao na nove izbore u Izraelu.

Obratiti se na zajedničkoj sjednici američkog Zastupničkog doma i Senata rijetka je čast koja je obično rezervisana za najbliže saveznike Sjedinjenih Američkih Država ili najznačajnije međunarodne ličnosti.

Nalozi za hapšenje

Novine Haaretz prenijele su od diplomata proizraelskih zemalja da će nekim zemljama biti teško nastaviti uobičajene poslove s Netanyahuom i Gallantom te da će, ukoliko ICC izda naloge za hapšenje, sastanci s Netanyahuom biti poput susreta s Putinom.

ICC je zbog rata u Ukrajini, također, izdao nalog za hapšenje ruskog čelnika.

Diplomate su za novine objasnile da će njihove zemlje zadržati odnose sa Izraelom na nekoliko nivoa, ali neće biti ličnih sastanaka s onima za kojima će biti raspisana potjernica.

Izvor: Al Jazeera i agencije