Tužitelji završili dokazni postupak na suđenju Trumpu

Trumpovi advokati odmah su se bacili na potkopavanje ključnog svjedočenja protiv bivšeg predsjednika.

Donald Trump i njego advokat Todd Blanche stižu na suđenje (EPA-EFE/SARAH YENESEL/POOL)

Nakon pet sedmica rasprava, 19 tužiteljskih svjedoka, gomila dokumenata i svjedočenja, tužilaštvo je na suđenju Donaldu Trumpu završilo s izvođenjem dokaza, predajući palicu odbrani prije završnih riječi koje se očekuju sljedeće sedmice, prenosi Hina.

Trumpovi advokati odmah su se bacili na potkopavanje ključnog svjedočenja protiv bivšeg predsjednika, koji je optužen za prikrivanje novca plaćenog za šutnju zvijezdi filmova za odrasle zbog njihovog odnosa što je moglo ugroziti njegovu uspješnu kandidaturu za Bijelu kuću 2016.

Sama isplata nije bila nezakonita, međutim, po tužiteljima Trump je manipulirao dokumentima kada je nadoknađivao iznos advokatu Michaelu Cohenu kako bi prikrio pravi razlog transakcije, čineći isplate nezakonitim finansiranjem kampanje.

Njegovi advokati pozvali su pravnika Roberta Costella, koji je ranije savjetovao glavnog svjedoka tužilaštva Michaela Cohena, bivšeg advokata, prije nego što se posvađao s njim, u pokušaju da ga diskreditiraju.

No njegov nastup u klupi za svjedoke počeo je loše, jer je njegov omalovažavajući ton izazvao ljutnju sudije Juana Merchana. Costello je nastavio odgovarati na pitanja, ignorirajući činjenicu da je Merchan prihvatio prigovor tužilaštva na pitanja.

Sudija je rekao Costellu, bivšem saveznom tužitelju, da mu nije dopušteno nastaviti odgovarati nakon što sudija prihvati prigovor tužitelja na što je Costello rekao “Jeesh” i zakolutao očima.

Kad je Costello nastavio ‘fiksirati’ sudiju, Merchan je ljutito rekao: “Piljiš li u mene?”

Sudija je naredio poroti da izađe iz sudnice kako bi opomenuo Costella, a, kako je i dalje bio nezadovoljan ponašanjem svjedoka, udaljio je nakratko i novinare i publiku iz sudnice.

Zaprijetio je da će Costello biti udaljen iz klupe za svjedoke ako ne promijeni svoje ponašanje.

Trump je u obraćanju novinarima nakon toga nazvao epizodu “nevjerovatnom predstavom”, označivši postupak “pokaznim suđenjem”, a sudiju “tiraninom”.

Završne riječi očekuju se sljedeće sedmice.

Malo je vjerovatno, ali i dalje ostaje mogućnost da će Trump, kao prvi bivši američki predsjednik u historiji, sjesti u klupu za svjedoke na suđenju za krivično djelo.

Diskreditacija svjedoka

Stručnjaci sumnjaju da hoće, jer bi ga to izložilo nepotrebnim pravnim rizicima i unakrsnom ispitivanju tužitelja, ali njegov advokat Todd Blanche to ne isključuje iako su Trumpovi advokati ranije rekli da ne planiraju pozivati daljnje svjedoke nakon Costella.

Blanche je u ponedjeljak završio treći dan ispitivanja svjedoka tužitelja Cohena koji su protekli u povišenim tonovima.

Cohen, Trumpov bivši lični advokat, ispričao je prošle sedmice kako je informisao Trumpa o 130.000 dolara plaćenih zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels kako bi kupio njenu šutnju o navodnoj aferi uoči predsjedničkih izbora 2016.

Trumpovi advokati prikazali su Cohena kao osuđenog kriminalca i lažljivca, podsjećajući na njegov boravak u zatvoru zbog porezne prevare i laganja Kongresu.

Blanche je također dovodio u pitanje Cohenovu lojalnost Trumpu, a zatim i tužilaštvu, nastojeći pokazati porotnicima da je Cohen sebičan i da je spreman uložiti velike napore kako bi postigao svoje ciljeve.

Blanche je podbadao Cohena, koji je na glasu kao prgav, što bi mu moglo naštetiti tokom svjedočenja, ali svjedok je uglavnom ostao pribran.

Cohenova priča uglavnom se poklapa sa svjedočenjem Daniels i Davida Peckera, šefom tabloida koji je rekao da je radio s Trumpom i Cohenom na suzbijanju negativnog izvještavanja o Trumpu tokom republikanske utrke za Bijelu kuću.

Nakon što je Blanche završio s njim, tužilaštvo je pitalo Cohena šta je cijelo iskustvo značilo za njega.

“Cijeli moj život okrenuo se naglavačke”, rekao je potreseni Cohen. “Izgubio sam advokatsku licencu, finansijsku sigurnost, porodičnu sreću… da spomenem samo neke.”

Trump se novinarima požalio da je njegova predizborna kampanja za još jedan mandat u Bijeloj kući ometena višesedmičnim suđenjem, kojem mora prisustvovati svaki dan te da mu nije “dopušteno imati nikakve veze s politikom jer sjedi u vrlo hladnoj, mračnoj sobi zadnje četiri sedmice”. “To je vrlo nepravedno.”

Nazivajući slučaj ispolitiziranim, vodeći republikanci danima stoje iza njega dok daje izjave novinarima izvan sudnice.

Bude li proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom.

Izvor: Agencije