Slovački ljekari: Fico pri svijesti i komunikativan

Preduzimaju se dalji koraci kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje premijera Slovačke, saopćila je bolnica.

Policajci stoje ispred Univerzitetske bolnice Roosevelt, gdje je slovački premijer Robert Fico hospitaliziran nakon pokušaja atentata, u Banskoj Bystrici, Slovačka, 20. maja 2024. (REUTERS/Antonio Bronic)

Slovački premijer Robert Fico je pri svijesti i komunikativan, a imao je naknadno snimanje CT skenerom, saopštili su u utorak njegovi ljekari.

‘Istovremeno se preduzimaju dalji koraci kako bi se poboljšalo njegovo zdravstveno stanje”, saopćila je bolnica u slovačkom gradu Banska Bystrica, gdje se premijer oporavlja poslije atentata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zamjenik premijera Robert Kalinak u nedjelju je rekao da je premijer izvan životne opasnosti, iako se i dalje nalazi u previše teškom stanju da bi bio prebačen u bolnicu u Bratislavi.

U nedjelju je ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok formirao istražni tim koji će utvrdili je li napadač djelovao sam, kako se prvobitno vjerovalo ili je bio dio grupe.

Napadaču prijeti doživotni zatvor

Na Fica je prošle srijede pucao 71-godišnji pisac Juraj Cintula kojeg je policija odmah privela.

Slovački premijer je u teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bystrici, gdje je podvrgnut operacijama.

Slovački sud presudio je u subotu da Cintula bude zadržan u pritvoru, a prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Prema riječima Estoka i ministra odbrane Roberta Kalinaka, napad je bio politički motiviran.

Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija.

Izvor: Agencije