Pogibija Raisija: Turska kaže da nije bilo signala helikoptera, Amerika isključuje zavjeru

Bivši iranski ministar Mohammad Javad Zarif rekao je da SAD snosi odgovornost za pad helikoptera zbog zabrane prodaje dijelova za putničke avione njegovoj zemlji.

Spasilačkim timovima je trebalo oko 15 sati da stignu do olupine helikoptera u izuzetno teškim vremenskim uvjetima (Azin Haghighi / Moj News Agency - Anadolu Agency )

Nastavljaju se izvještaji o okolnostima pada helikoptera u kojem su poginuli iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegovi saputnici. Turska, koja je učestvovala u operacijama potrage, rekla je da helikopter nije poslao nikakav signal, dok je američki zvaničnik negirao stranu umiješanost u ono što se dogodilo.

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Oraloglu rekao je u ponedjeljak: „Signalni sistem, nažalost, najvjerovatnije nije aktiviran ili helikopter nije imao ovaj signalni sistem, jer signala nije bilo.“

Nakon što su iranske vlasti u nedjelju objavile da je Raisijev helikopter imao nesreću u planinskom području u blizini granice sa Azerbejdžanom, spasilačkim timovima je trebalo oko 15 sati da stignu do olupine helikoptera u izuzetno teškim vremenskim uslovima.

Turski dron Akinci uspio je locirati mjesto pada helikoptera, a operacijama potrage se pridružio na osnovu zahtjeva koji je Teheran uputio Ankari, javlja turska agencija Anadolija.

Iranske vlasti objavile su da je u nesreći poginuo Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i još šest putnika i članova posade, a iranski vrhovni vođa Ali Khamenei odredio je prvog potpredsjednika Mohammada Mokhbera da privremeno preuzme predsjedništvo.

Istraga na visokom nivou

Iranski mediji objavili su jučer da je načelnik Generalštaba generalmajor Mohammad Bagheri formirao komitet na visokom nivou za istragu uzroka pada helikoptera.

U međuvremenu, bivši iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da Sjedinjene Američke Države snose odgovornost za pad helikoptera zbog zabrane prodaje dijelova za putničke avione njegovoj zemlji. Zarif je u jučerašnjoj izjavi za iransku televiziju potvrdio da su jednostrane sankcije koje su uvedene njegovoj zemlji utjecale na sektor civilne avijacije.

U Washingtonu, američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je da njegova zemlja nije imala nikakvu ulogu u padu helikoptera iranskog predsjednika.

Američka mreža NBC citirala je visokog zvaničnika u administraciji predsjednika Joe Bidena koji je rekao da iza pada helikoptera „nema apsolutno nikakve strane uloge“.

NBC je objasnio da je to u skladu sa izjavama senatora Chucka Schumera, lidera demokratske većine u Američkom senatu, koji je u nedjelju rekao kako izgleda da nema dokaza o bilo kakvoj zavjeri u vezi s padom helikoptera.

Zvaničnik Bidenove administracije osudio je „smiješne“ izvještaje iranskih medija koji smatraju Washington odgovornim za ono što se dogodilo.

Govoreći o mogućim efektima smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova na američko-iranske odnose, zvaničnik je rekao da Washington ne očekuje nikakve značajnije promjene.

Izvor: Al Jazeera i agencije