Jedna osoba poginula zbog turbulencija na letu Singapore Airlinesa

Avion Singapore Airlinesa hitno je u utorak sletio u Bangkok zbog velikih turbulencija u kojima je jedna osoba poginula, a 30 povrijeđeno.

Avion Singapore Airlinesa na pisti nakon što je zatražio hitno slijetanje na međunarodni aerodrom Suvarnabhumi u Bangkoku, Tajland, 21. maja 2024. [Pongsak Suksi/Handout putem Reutersa]

Avion Singapore Airlinesa na letu iz Londona hitno je u utorak sletio u Bangkok zbog velikih turbulencija, saopćila je aviokompanija, pri čemu je jedan putnik u avionu poginuo, a prema izvještajima ima i povrijeđenih.

Singapore Airlines nije naveo koliko je ljudi povrijeđeno.

U međuvremenu, više tajlandskih medija navodi da je bilo 30 povrijeđenih.

Avion Boeing 777-300ER sa 211 putnika i 18 članova posade bio je na putu za Singapur kada je hitno sletio, navodi se u saopćenju Singapore Airlilnesa.

Nakon otprilike 11 sati leta od polijetanja u Londonu, avion se naglo spustio sa visine od oko 37.000 na 31.000 stopa u roku od samo pet minuta nakon što je završio prelet Andamanskog mora i približio se Tajlandu, prema podacima sa stranice FlightRadar 24.

“Odjednom se letjelica počela naginjati i došlo je do podrhtavanja pa sam se počeo pripremati za ono što se događa. Iznenada je došlo do dramatičnog pada tako da su svi koji su sjedili i nisu vezali sigurnosne pojaseve odmah udarili u strop”, rekao je Reutersu Dzafran Azmir, 28-godišnji student koji je bio u avionu.

Glasnogovornik aerodroma Suvarnabhumi u Bangkoku rekao je da je medicinski tim u pripravnosti.

“Naš prioritet je pružiti svu moguću pomoć putnicima i posadi u avionu”, poručili su iz aviokompanije.

“Sarađujemo s lokalnim vlastima u Tajlandu.”

Rijetki smrtni slučajevi uzrokovani turbulencijama

Singapurski ministar saobraćaja Chee Hong Tat rekao je da će vlada pružiti pomoć putnicima i njihovim porodicama.

“Duboko sam ožalošćen kad sam saznao za incident na letu SQ321 Singapore Airlinesa iz London Heathrowa za Singapur”, objavio je u izjavi na Facebooku.

“Moje najdublje saučešće porodici preminulog.”

Singapore Airlines je nadaleko poznat kao jedan od vodećih svjetskih avioprevoznika i mjerilo za većinu avioindustrije, a posljednjih godina nije imao većih incidenata.

Andrew Charlton, direktor Aviation Advocacyja, rekao je za Al Jazeeru da su smrtni slučajevi uzrokovani turbulencijama “izuzetno rijetki”.

Rekao je da je avion letio iznad tropskog područja gdje su grmljavinske oluje, koje mogu izazvati turbulencije, uobičajene.

Charlton je rekao da je promjena temperature zraka, uzrokovana hlađenjem nižeg sloja zraka na kraju dana i na početku noći, također mogla dovesti do ozbiljnih turbulencija.

Naglasio je da je avion Singapore Airlinesa dizajniran da “izdrži snažnu turbulenciju”, no, također je upozorio da turbulencije ipak mogu izazvati ozljede putnika koji nisu vezani sigurnosnim pojasom.

Izvor: Agencije