Italijanski list: Ruski vojni avioni u Tunisu zabrinjavaju Italiju i SAD

Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog aktivnosti Wagnera, koje su nastavljene i nakon smrti Jevgenija Prigožina, osnivača grupe.

Italijanska premijerka Meloni tokom ranije održanog sastanka s predsjednikom Tunisa Kaisom Saiedom (EPA-EFE/PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE/FILIPPO ATTILI)

U izvještaju koji je objavio italijanski list La Repubblica, novinar Paolo Mastrollelli navodi da je glasnogovornik američkog State Departmenta rekao za taj list da je ruski vojni prodor u Tunis jedna od glavnih stvari koje zabrinjavaju Italijansku vladu.

Mastrollelli je dodao da Kremlj, osim toga, djeluje i na geopolitičkom planu u Libiji, Alžiru i regiji Sahel, čime se zaokružuje složeno manevriranje u cilju jačanja utjecaja u regiji.

Rekao je da je posljednjih dana primijećeno slijetanje aviona na aerodrom Djerba, tuniski otok u blizini granice s Libijom. List La Repubblica navodi da još nije poznata svrha tih aktivnosti.

Prema pisanju autora, i dalje je nejasna priroda tih aktivnosti, ali je zato zabrinutost koju izazivaju velika.

Jačanje ruskog utjecaja

Objašnjava da Moskva već ima snažno prisustvo u Libiji, sklopila je savez s Alžirom i uspjela zamijeniti američke snage u Nigeru i Čadu svojim snagama. Francuzi su napustili Mali i Burkinu Faso, a uspostavljanje ruske prisutnost u Tunisu dovršilo bi ”prodor” u cijelu regiju.

Naglasio je da je to direktan problem za Italiju, jer je Tunis najbliži italijanskoj obali, odakle brodovi s ilegalnim migrantima polaze prema Siciliji. Premijerka Italije Giorgia Meloni uložila je velik lični napor da spriječi to udaljavanje, jer je posjetila zemlju četiri puta i sklopila sporazume s predsjednikom Kaisom Saiedom.

Novine La Repubblica pojašnjavaju da su od američkog State Departmenta zatražile da iznese svoj stav o ruskim letovima za Tunis i tome koliko je upućen u ono što se dešava.

Italijanski list navodi da je odgovor američkog State Departmenta glasio: “I dalje smo zabrinuti zbog aktivnosti grupe Wagner i onih koje podržava Rusija na afričkom kontinentu, koji podstiču sukobe i ohrabruju neregularnu migraciju, uključujući i Tunis.”

Američki State Department ponovno je izrazio zabrinutost zbog aktivnosti Wagnera, koje su nastavljene i nakon smrti Jevgenija Prigožina, osnivača te grupe.

Prema italijanskim novinama, ovaj ”ruski prodor” se odražava i na italijansku unutrašnju politiku prije evropskih izbora, jer je Meloni bila vrlo čvrsta u svojoj odbrani Ukrajine, dok je njen saveznik Salvini otvoren prema Putinu.

Autor je naglasio da su obje strane zauzele oštar stav prema imigraciji, ali da će situacija biti teška za oboje ako Kremlj nastavi poticati neregularne migracije prema Italiji i Evropi.

Izvor: Agencije