Financial Times: Potez Međunarodnog krivičnog suda je težak udarac za Izrael

Zahtjev tužioca ICC-a za izdavanje naloga za hapšenje lidera Hamasa, zajedno sa Netanyahuom i Gallantom, neće ublažiti udarac koji je Izrael dobio.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Britanski novinar Gideon Rachman je odluku tužioca ICC-a da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta opisao kao „težak udarac za Izrael i ogromnu kocku za sud“, kako glasi naslov njegovog članka u listu Financial Times.

Rachman je rekao da će posljedice ovog koraka biti ozbiljne te da se odmah postavljaju četiri glavna pitanja. Prvo, kako će to utjecati na unutrašnju situaciju u Izraelu? Drugo, kako će odluka utjecati na rat u Gazi i, općenito, na Bliskom istoku? Treće, da li je ICC otišao predaleko i stavio svoju budućnost na kocku? Četvrto, koje je povezano s prethodnim, kako će Sjedinjene Američke Države odgovoriti na predloženu optužnicu?

Istakao je da zahtjev tužioca ICC-a za izdavanje naloga za hapšenje lidera Hamasa, zajedno sa Netanyahuom i Gallantom, neće ublažiti udarac koji je Izrael dobio.

Rachman, glavni komentator vanjskih poslova Financial Timesa i potomak jevrejske porodice, objasnio je da je odluka donesena u trenutku kada je Netanyahu pod rastućim pritiskom da odstupi sa svoje funkcije. S tim u vezi, član Ratnog kabineta Benny Gantz mu je zaprijetio da će se povući iz vlade ukoliko ne razvije novu strategiju za rat u Gazi i šire.

Rješavanje Netanyahua

Gantz, koji nije pogođen optužnicom, pridružio se Izraelcima koji su se okupili da osude Međunarodni krivični sud. Međutim, mnogi Izraelci strahuju od toga da postanu izolovana država, pa bi rješavanje Netanyahua i postavljanje novog premijera vremenom moglo postati privlačnija opcija jer Izrael želi da popravi sliku o sebi u svijetu, prema autoru članka.

Osim toga, Rachman ističe da će optužnica imati ozbiljne posljedice na Netanyahuovu mogućnost da obavlja svoj posao u praktičnom smislu. Putovanja u inozemstvo će sigurno postati teža, jer će biti u opasnosti od hapšenja u 124 države koje su prihvatile Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (među kojima nisu SAD, Rusija i Kina).

Optimisti se nadaju da će odluka ICC-a, dugoročno gledano, uvjeriti Izrael da ga njegova strategija u Gazi „vodi da lupi u zid“, kako je rekao Gantz.

To bi moglo uvjeriti naredni tim izraelskih lidera da ozbiljno shvate rješenje o dvije države s Palestinom.

Izraelci sada znaju da put ka njihovom ponovnom prihvatanju na međunarodnoj sceni mora uključivati ​​novi mirovni proces i marginalizaciju Netanyahua, navodi se u članku.

Američki odgovor

Pitanje američkog odgovora je, prema autoru, kritično. Bijela kuća je objavila da ne podržava nijednu optužnicu ICC-a protiv Izraela, pod izgovorom da nema nadležnost u ovom slučaju.

Međutim, autor članka ističe da je ovaj američki prigovor relativno tih i ograničen u usporedbi s onim što bi mogao učiniti Donald Trump, bivši predsjednik i kandidat za predsjedničke izbore 2024, zajedno s glasovima američke desnice koji su tražili uvođenje američkih sankcija ICC-u i njegovim sudijama.

Rachman smatra da mogućnost uvođenja američkih sankcija sudu govori o veličini koraka koji je tužilac poduzeo ovom optužnicom protiv Netanyahua i Gallanta, koji bi mogao dovesti u opasnost njegovu budućnost.

Možda je tužilac suda Karim Khan osjetio da nema drugog izbora osim da napravi ovaj korak, jer Međunarodni sud pravde, ako želi da zadrži svoj međunarodni legitimitet, mora učiniti nešto u vezi sa ratnim zločinima, ko god i gdje god da ih čini.

Međutim, sud djeluje u političkom kontekstu. Podigao je optužnicu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina bez ikakve šanse da bude izveden pred sud. Ako i Netanyahu mogne osporiti optužnicu, sud će se dovesti u poziciju bespomoćnog i beskorisnog, kako kaže novinar Rachman.

Izvor: Agencije