EU odobrio korištenje prihoda od ruske imovine za naoružavanje Ukrajine

Na početku ruskog napada, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi eura.

Prema procjeni EU-a, zamrznuta ruska imovina mogla bi donijeti između 15 i 20 milijardi eura do 2027.(REUTERS/Gleb Garanich)

Zemlje Evropske unije (EU) odobrile su danas plan da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za pomoć Ukrajini, izjavio je Jan Lipavsky, češki ministar vanjskih poslova.

“U Evropskoj uniji smo odobrili plan da se prihodi od zamrznute imovine Centralne banke Rusije iskoriste za pomoć Ukrajini”, objavio je na društvenoj mreži X, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfax.

Lipavsky je rekao da će se iz ove šeme ove godine generisati oko tri milijarde eura od kojih je planirano da se 90 posto iskoristi za podršku ukrajinskoj vojsci.

Zamrzavanje sredstava

Vijeće Evropske unije objavilo je danas saopćenje u kojem je potvrdio usvajanje nekoliko pravnih akata koji otvaraju mogućnost korištenja sredstava od zamrznute ruske imovine.

Na početku ruske vojne operacije, Evropske unije i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi eura.

Približno 200 milijardi eura nalazi se u Evropskoj uniji, uglavnom na računima belgijskog Euroclear-a, jednog od najvećih svjetskih sistema za devizno poravnanje i kliring, prenosi RIA Novosti.

Prema procjeni Evropske unije, zamrznuta ruska imovina mogla bi donijeti između 15 i 20 milijardi eura do 2027. godine.

Vijeće Evropske unije još je 12. februara 2024. odlučilo da finansijske instucije koje drže više od milion eura imovine i rezervi ruske Centralne banke, a koja je imobiliizirana slijedom restriktivnih mjera EU-a, moraju ostaviti sa strane vanredna novčana sredstva koja se nakupljaju zbog tih mjera, te da ne mogu raspolagati s neto dobiti koja iz toga proizlazi, podsjeća Hina.

Ciljevi finansiranja će se preispitivati svake godine, a prva takva procedura će se obaviti prije 1. januara 2025. godine, prenosi ruska agencija.

Izvor: Agencije