Diplomatska kriza: Španija povukla ambasadoricu iz Buenos Airesa

Diplomatska kriza između Španije i Argentine, koja traje od početka maja, produbila se u ponedjeljak, a argentinski predsjednik odbio se izviniti za komentare o supruzi španskog premijera.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Španije kažu da su očekivali izvinjenje od argentinskog predsjednika Mileija (Violeta Santos Moura / Reuters)

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da je Španija prekinula direktne diplomatske odnose s Argentinom i odlučila da povuče ambasadoricu iz Buenos Airesa usljed krize koja je započela nakon izjava argentinskog predsjednika Jaivera Mileija usmjerenih na španskog premijera Pedra Sancheza.

U izjavi novinarima nakon sastanka Vlade Španije, Albares je najavio da će u Buenos Airesu imati osoblje samo za komercijalne poslove i da su povukli ambasadoricu u Argentini Mariju Jesus Alonso, prenosi Anadolija.

Ponavljajući da su očekivali izvinjenje od argentinskog predsjednika Mileija, Albares je rekao: “Situacija se nije promijenila. Ambasador koji je pozvan na konsultacije ostat će u Madridu.”

Diplomatska kriza

Španski ministar vanjskih poslova naveo je da “španske institucije ne kreiraju vanjsku politiku tvitovima i ne učestvuju ni u kakvim emisijama”, naglašavajući da je “saradnja uvijek važnija”.

“Ovaj događaj je jedinstven. Nema drugog primjera u međunarodnim odnosima. Posjetit ćete glavni grad jedne zemlje i vrijeđati njene institucije i miješati se u njene unutrašnje stvari”, rekao je Albares.

Diplomatska kriza između Španije i Argentine, koja traje od početka maja, produbila se u ponedjeljak, a argentinski predsjednik odbio se izviniti za komentare o supruzi španskog premijera.

Španski premijer Pedro Sanchez je u ponedjeljak ponovo pozvao argentinskog predsjednika Javiera Mileija da se izvini jer je njegovu suprugu nazvao “korumpiranom” i vrijeđao Vladu Španije dok je u nedjelju boravio u Madridu, međutim do toga nije došlo.

Izvor: Agencije