Britanski ljekar svjedočio strašnim prizorima ubijanja djece u Gazi

Danima se pitam kako se ovo može događati, a da arapska nacija gleda i ništa ne čini, rekao je Mohammed Tahir.

Britanski ljekar kaže da je izbliza svjedočio teškim okolnostima i prizorima vjere, ljudskosti, postojanosti, tragedije i ubijanja žena, djece i staraca (Al Jazeera)

Britanski ljekar koji je nedavno posjetio Gazu ispričao je ono što je vidio u Pojasu kao rezultat izraelske agresije i izrazio čuđenje nedopuštanjem Palestincima da dođu do džamije Al-Aksa.

Doktor Mohammad Tahir, specijaliziran za kosti i periferne nerve, rekao je u videointervjuu, koji je objavio Informativni centar Wadi Hilweh u Jerusalemu, da je prije otprilike tri sedmice bio u Pojasu Gaze kako bi pomogao u liječenju ranjenih.

Dodao je da je mjesecima pratio dešavanja u Gazi, a potom izbliza svjedočio teškim okolnostima i prizorima „vjere, ljudskosti, postojanosti, tragedije i ubijanja žena, djece i staraca“.

Nastavio je: „Danima se pitam kako se ovo može događati, a da arapska nacija gleda i ništa ne čini.“

Sretan što je mogao pomoći

Ovaj britanski ljekar iračkog porijekla rekao je da je tužan što je napustio Gazu, ali je sretan jer je imao priliku pomoći.

Među slučajevima s kojima se susreo, spomenuo je slučaj djeteta od 13 ili 14 godina koje je gladno otvorilo konzervu tunjevine, a ona je eksplodirala i raznijela mu noge. Kao ljekar bio je primoran amputirati mu noge.

„Ovo dijete je živo, ali druga djeca su umrla. Ubijanje djece ne izlazi mi iz misli i boli me“, nastavio je britanski doktor.

Posjetivši džamiju Al-Aksa, rekao je da je to „mjesto koje je Bog blagoslovio“ te je izrazio čuđenje zbog toga što joj Palestinci nemaju pravo pristupa.

Izvor: Al Jazeera