Vojni stručnjak: Koji su najistaknutiji nedostaci helikoptera iranskog predsjednika

Iranska zračna flota je stara i oronula, a Iran je nije mogao modernizovati zbog sankcija Zapada.

Spasilačke ekipe izvlače tijela poginulih u nesreći (EPA-EFE/AZIN HAGHIGHI/MOJ NEWS)

Vojni i strateški stručnjak pukovnik Hatem Karim al-Falahi rekao je da je iranska zračna flota stara i oronula te da je Iran nije mogao modernizovati zbog sankcija Zapada, koje su mu uvedene.

Al-Falahi je skrenuo pažnju na to da je iranskog predsjednika Ebrahima Raisija prevozio helikopter Bell 212, koji može postići brzinu do 193 milje na sat, ali su njegove specifikacije stare i ne može letjeti visoko.

„Proces modernizacije bio je težak za iransku zračnu flotu“, dodao je.

Vojni i strateški stručnjak je u svojoj vojnoj analizi nakon, kako kaže, prinudnog slijetanja helikoptera iranskog predsjednika, koji je poginuo u nesreći, objasnio da taj helikopter ima problem kada se jedan od njegovih motora pokvari, onda je prinuđen sletjeti jer se ne može podići u visinu.

Vremenski uslovi, kvarovi i ljudska reakcija

Pukovnik Al-Falahi potvrđuje da je u lošim vremenskim uslovima najbolja opcija slijetanje dok se uslovi ne poboljšaju. Najbolje je odgoditi let jer, kada je u zraku, helikopter je primoran letjeti u lošim vremenskim uslovima.

O padu helikoptera iranskog predsjednika, strateški stručnjak je rekao da su incident uzrokovali loši vremenski uslovi, tehnički kvarovi helikoptera te reakcija ljudi u bilo kakvoj vanrednoj situaciji.

Objasnio je da Iran posjeduje mnogo helikoptera, među kojima 202 helikoptera Super Cobra američke proizvodnje te druge helikoptere ruske proizvodnje.

Al-Falahi je istakao da Iran posjeduje nekoliko tipova helikoptera: borbene, transportne, helikoptere hitne pomoći, helikoptere za ispuštanje (airdrop) i druge. Ističe da su ovi helikopteri podložniji opasnostima od civilnih.

Otkrio je da se pri korištenju tih helikoptera mora voditi računa o određenim faktorima, među kojima su vremenski uslovi, prikladnost i veličina helikoptera „jer može izgubiti ravnotežu u lošim uslovima, osim ako je pilot sposoban raditi u takvim uslovima“.

Izvor: Al Jazeera