Svjetski čelnici izrazili saučešće iranskom narodu nakon smrti predsjednika Raisija

Nakon što je potvrđena vijest o pogibiji uslijedile su reakcije nekih svjetskih čelnika koji su izrazili saučešće porodicama poginulih i iranskom narodu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera (EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Iranska državna televizija potvrdila je da su predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli u helikopterskoj nesreći.

Osim njih dvojice, još nekoliko visokih iranskih dužnosnika je, također, poginulo u padu helikoptera u šumi Dizmar, koja se nalazi između gradova Varzaqan i Jolfa u pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Poginuli su guverner Istočnog Azerbejdžana Malek Rahmati, predstavnik iranskog vrhovnog vođe u Istočnom Azerbejdžanu Mohammad Ali Ale-Hashem, šef predsjedničke straže Mehdi Mousavi, pilot helikoptera, kopilot i posada.

Raisi i njegovi suputnici vraćali su se s događaja s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom kada se nesreća dogodila.

Nakon što je potvrđena vijest o njihovoj pogibiji uslijedile su reakcije nekih svjetskih čelnika koji su izrazili saučešće porodicama poginulih i iranskom narodu.

Saučešće porodici i iranskom narodu

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, rekao je na X-u:

“EU izražava svoje iskreno saučešće zbog smrti predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Abdollahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći. Naše misli su s porodicama.”

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je “duboko ožalošćen” zbog Raisijeve smrti, dodajući da je pokojni iranski predsjednik pridonio “jačanju indijsko-iranskih bilateralnih odnosa”.

“Moje iskreno saučešće njegovoj porodici i narodu Irana. Indija stoji uz Iran u ovom tužnom trenutku”, napisao je Modi.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro izrazio je saučešće Iranu i njegovom vrhovnom vođi Aliju Khameneiju, rekavši da je Raisi bio “bezuvjetni prijatelj” Venecuele.

“Srdačan zagrljaj iz Bolivarske Republike Venecuele. Ti si, Irane, primjer dostojanstva, morala i otpora”, napisao je Maduro u objavi na društvenim mrežama.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji se u nedjelju sastao s Raisijem rekao je da se “prijateljski oprostio” od iranskog predsjednika.

“Kao susjedna, prijateljska i bratska zemlja, Azerbajdžan je spreman ponuditi svaku potrebnu pomoć”, kazao je Alijev.

Iranski vrhovni vođa odao počast Raisiju

Ajatolah Ali Khamenei odao je počast predsjedniku Ebrahimu Raisiju nakon njegove smrti u helikopterskoj nesreći.

U objavi na X-u, vrhovni vođa objavio je fotografiju njega i Raisija s kratkom porukom koja se odnosila na imama Rezu, osmog imama šiitskog islama i cijenjenu osobu u Iranu.

Bivši iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izrazio je saučešće zbog “mučeništva” svog nasljednika Hosseina Amir-Abdollahiana zajedno s predsjednikom Raisijem. Zarif je opisao Amir-Abdollahiana kao “svog dragog brata”.

U poruci objavljenoj na Instagramu, Zarif je napisao da je vijest o nesreći “bolna”.

“Želim Božije zadovoljstvo za šehide, mir i strpljenje za preživjele, te solidarnost i napredak za iranski narod.”

Odnos s Hezbollahom i Hamasom ostaje isti

Palestinska grupa Hamas kaže da dijeli “bol i tugu” iranskog naroda nakon smrti Raisija i drugih dužnosnika, izražavajući “punu solidarnost” s Iranom.

Hamas je dodao da pokojni iranski dužnosnici imaju historiju “časnih stavova” podrške palestinskom narodu i otpora protiv Izraela, uključujući napore da se zaustavi tekući rat u Gazi.

“Uvjereni smo da će Islamska Republika Iran prevladati implikacije ovog velikog gubitka; bratski iranski narod ima institucije koje se mogu nositi s ovom ozbiljnom krizom”, stoji u saopćenju Hamasa.

Al Jazeerina dopisnica iz Bejruta Zeina Khodr kazala je kako smrt iranskog predsjednika vjerovatno neće promijeniti odnos Irana prema libanskom pokretu Hezbollah.

“Mnogi će ovdje reći da Raisijeva smrt vjerovatno neće promijeniti odnos između Hezbollaha i Irana. Nema sumnje da je ovo gubitak za establišment u Iranu. Raisi nije bio glavni donositelj odluka u zemlji, a odnos između Hezbollaha i Irana ide preko moćne Revolucionarne garde. I tako, niko ne očekuje promjene, ali bez sumnje pažljivo prati događaje”, kazala je Khodr.

Izvor: Al Jazeera i agencije