Četiri pitanja koja objašnjavaju tragediju u Iranu

U nastavku slijede četiri pitanja i odgovora koji rasvjetljavaju nesreću i njene različite aspekte.

Tim za potragu i spašavanje stigao je na lokaciju oko sat nakon objavljivanja nesreće (Azin Haghighi/Moj News Agency - Anadolu Agency)

Iranska televizija objavila je da se helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija srušio u provinciji Istočni Azerbejdžan.

Niko nije preživio nesreću, uključujući Raisija i šefa iranske diplomatije Abdollahiana.

U nastavku slijede četiri pitanja i odgovora koji rasvjetljavaju nesreću i njene različite aspekte:

1. Gdje se dogodila nesreća?

U vijestima je navedeno da je helikopter iranskog predsjednika pao između rudnika Sungon i šume Dizmar u provinciji Istočni Azerbejdžan. Ta oblast se nalazi na planinskom terenu, poznata je po gustim šumama i jakim vjetrovima, a područje često prekriva i gusta magla.

2. Gdje je bio predsjednik? Ko je išao u njegovoj pratnji?

Raisi je bio na putu za glavni grad Teheran, nakon prisustvovanja ceremoniji otvaranja zajedničke brane Qiz-Qalasi između Irana i Republike Azerbejdžan na rijeci Aras, koja označava granicu između dvije zemlje. Svečanosti je prisustvovao i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev.

Helikopter je prevozio iranskog predsjednika koji je putovao u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amira-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Maleka Rahmatija, imama Ajatollaha Alija al-Hashemija iz Tabriza koji je obavljao molitve petkom i nekoliko drugih zvaničnika.

3. Kojim modelom helikoptera je putovao?

Raisi je putovao helikopterom MI-171, koji može letjeti do 600 kilometara.

4. Kako se dogodila nesreća?

Helikopter koji se srušio bio je među tri helikoptera koji su prevozili iranskog predsjednika i njegovu delegaciju. U nedjelju popodne objavljena je vijest o prinudnom i “grubom” slijetanju helikoptera u kojem su se nalazili iranski predsjednik i njegova delegacija.

Dopisnik Al Jazeere je naveo da su postojale informacije o kontaktu s jednim od predsjednikovih saputnika, zbog čega se javnost u Iranu nadala da su svi putnici u dobrom stanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije