Novi tajvanski predsjednik zatražio od Kine da prestane prijetiti

Lai je rekao da želi razgovararati s Kinom koja otok vidi kao svoj teritorij i nikada nije isključila upotrebu sile da bi ga vratila pod svoju kontrolu.

Zasad nema reakcije Kine koja je Laia uoči izbora u januaru nazivala separatistom (EPA-EFE/Ritchie B. Tongo) (EPA)

Tajvanski predsjednik Lai Ching-te zatražio je u ponedjeljak od Kine da prekine s vojnim i političkim prijetnjama, rekavši u svom inauguralnom govoru da je mir jedini put i da Peking mora poštivati izbor tajvanskog naroda.

Obraćajući se masi okupljenoj pred Uredom predsjednika u središtu Taipeija, Lai je rekao da želi razgovararati s Kinom koja otok vidi kao svoj teritorij i nikada nije isključila upotrebu sile da bi ga vratila pod svoju kontrolu, prenosi Hina.

“Također, pozivam Kinu da prekine politički i vojno zastrašivati Tajvan i da zajedno s njim preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i u regiji, da svijet ne mora strahovati od izbijanja rata”, rekao je.

“Želimo objaviti svijetu i ovo: Tajvan ne čini ustupke u pogledu demokratije i slobode. Mir je jedini put i naš je cilj dugoročni mir i stabilnost”.

Zasad nema reakcije Kine koja je Laia uoči izbora u januaru nazivala separatistom.

“Kineske ambicije neće stati”

Lai (64), koji je dužnost preuzeo od bivše šefice države Tsai Ing-wen kojoj je posljednje četiri godine bio potpredsjednik, rekao je da ljudi moraju biti realistični i prijetnje shvatiti ozbiljno te da Tajvan mora pokazati da je odlučan da se brani.

“Dragi sugrađani, mir je naš ideal, ali ne smijemo imati iluzija. Prije nego što Kina odustane od upotrebe sile da bi napala Tajvan, građani moraju znati: Čak i ako prihvatimo sve kineske zahtjeve i odustanemo od našeg suvereniteta, kineske ambicije neće nestati”.

Laiu su okupljeni glasno zapljeskali kada je rekao da Repubika Kina, službeni naziv Tajvana, i Narodna Republika Kina “nisu jedna drugoj podređene”.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u dnevnom izvještaju za ponedjeljak izvijestilo da je šest kineskih aviona prešlo liniju sredine u Tajvanskom moreuzu koja je ranije služila kao neslužbena granica, ali je Kina ne priznaje.

Izvor: Agencije