Ko je Mohammad Mokhber, privremeni predsjednik Irana

Mokhber je rođen 1955. godine i smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Khameneiju koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Mohammad Mokhber snimljen u Teheranu 28. maja 2023. [Majid Asgaripour/WANA putem Reutersa]

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, dodijelio je potpredsjedniku Mohammadu Mokhberu mandat da preuzme privremene dužnosti nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija.

“U skladu s člankom 131. Ustava, Mokhber je zadužen za vođenje izvršne vlasti”, rekao je Khamenei u izjavi, dodajući da će Mokhber morati sarađivati s čelnicima zakonodavne i sudske vlasti kako bi se pripremili za predsjedničke izbore “unutar maksimalnog razdoblja od 50 dana”.

Koja je uloga iranskog potpredsjednika

Prema Iranskom ustavu, u slučaju smrti ili nesposobnosti predsjednika, prvi potpredsjednik preuzima funkciju predsjednika do izbora koji se moraju održati u roku od najviše 50 dana.

Za razliku od drugih zemalja, prvi potpredsjednik Irana je imenovana, a ne izabrana pozicija. Potpredsjednik je preuzeo neke od ovlasti premijera nakon što je ta funkcija ukinuta 1989. godine.

Postoji nekoliko imenovanih potpredsjednika u Iranu – uglavnom rade kao članovi kabineta. Ali funkcija koju Mokhber ima smatra se prvom među jednakima.

Mokhber je rođen 1955. godine i smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Khameneiju koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti Raisi je imenovao Mokhbera svojim prvim potpredsjednikom u augustu 2021.

Gdje je Mokhber radio do Raisijeve smrti

Prije imenovanja za potpredsjednika Mokhber je 14 godina bio na čelu iranskog Setada, moćnog ekonomskog konglomerata uglavnom usmjerenog na dobrotvorne svrhe.

Organizacija, koja je pod direktnom kontrolom iranskog vrhovnog vođe, procjenjuje se na desetke milijardi dolara, prema istrazi Reutersa.

Pod Mokhberovim nadzorom, Setad je razvio iransku vakcinu protiv korona virusa, Coviran Barekat, na vrhuncu pandemije COVID-19. Ali efikasnost vakcine je dovedena u pitanje, sa izveštajima o ljudima koji su pretrpeli teške medicinske reakcije nakon što su je primili.

Evropska unija je 2010. uključila Mokhbera na spisak pojedinaca i subjekata koje je sankcionirala zbog navodne umiješanosti u “aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila”. Dvije godine kasnije maknula ga je sa spiska.

Vijeće koje uključuje Mokhbera, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa sada mora organizirati izbore za novog predsjednika u roku 50 dana.

Izvor: Al Jazeera