IAEA: Radioaktivni materijal prošle godine izgubljen ili ukraden 168 puta

IAEA, agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju, saopćila je kako se više od polovine krađa i gubitaka događa tokom prijevoza.

IAEA vjeruje kako je vrlo rijetko riječ o događajima povezanim s kriminalom (EPA-EFE/Max Slovencik)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva na bolju zaštitu radioaktivnog materijala pri transportu jer se bilježi velik broj gubitaka ili krađa.

Prošle godine 31 država prijavila je ukupno 168 slučajeva krađe ili gubitka radioaktivnog materijala, prenosi Hina.

IAEA je to objavila na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču. Ti brojevi u skladu su s dugoročnim prosjekom. Od 1993. kad su se počeli prikupljati ti podaci bilo je više od 4.200 takvih slučajeva.

IAEA, agencija Ujedinjenih naroda, saopćila je kako se više od polovine krađa i gubitaka događa tokom prijevoza. Često je riječ o ozračenom metalnom otpadu, tehničkoj opremi s izvorima zračenja ili medicinskim proizvodima.

Sigurnosne prijetnje tokom transporta

Elena Buglova, čelnica Odjela za nuklearnu sigurnost IAEA-e, upozorila je da ti brojevi pokazuju da nuklearni i drugi radioaktivni materijali „ostaju ranjivi na sigurnosne prijetnje tokom transporta”, što naglašava važnost jačanja „sigurnosnih mjera”.

IAEA vjeruje kako je vrlo rijetko riječ o događajima povezanim s kriminalom. Prošle godine je samo šest incidenata povezano s kriminalom. Većina slučajeva odnosila se na odlaganje ili prevoz radioaktivnih materijala bez odgovarajuća autorizacije.

Izvor: Agencije