Ukrajina ispalila 60 dronova na ruske teritorije

Rusija je izvijestila o porastu ukrajinskih napada na svojoj teritoriji otkako su njene snage ranije ovog mjeseca otvorile novi front u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv.

Lokalni dužnosnici rekli su da se šest bespilotnih letjelica srušilo na područje rafinerije nafte u Slavjansku u krasnodarskoj regiji na jugu Rusije (Ammar Awad / Reuters)

Ukrajina je ispalila devet američkih projektila ATACMS-a na Krim i napala ruske regije s najmanje 60 bespilotnih letjelica u velikom napadu zbog kojeg je rafinerija nafte u južnoj Rusiji obustavila rad, rekli su ruski dužnosnici.

Ruska protuzračna odbrana oborila je devet projektila ATACMS iznad Krima zajedno s 57 bespilotnih letjelica iznad ruske regije Krasnodar i tri bespilotne letjelice iznad regije Belgorod, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Lokalni dužnosnici rekli su da se šest bespilotnih letjelica srušilo na područje rafinerije nafte u Slavjansku u krasnodarskoj regiji na jugu Rusije. Novinska agencija Interfax izvijestila je da je rafinerija obustavila rad nakon napada.

Ruska agencija TASS citirala je dužnosnika u rafineriji koji je rekao da su punjenja ukrajinskih bespilotnih letjelica bila veća od prethodnih napada i da su uključivala čelične kugle.

Rafinerija u Slavjansku je privatno postrojenje s kapacitetom od četiri miliona tona nafte godišnje, oko jedan milion barela po danu.

Novi front u Harkivu

Rusija je izvijestila o porastu ukrajinskih napada na svojoj teritoriji otkako su njene snage ranije ovog mjeseca otvorile novi front u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da Rusija tamo stvara tampon zonu kako bi zaštitila Rusiju od takvih napada, za koje kaže da bi mogli izazvati širi rat između Rusije i Zapada ako Ukrajina upotrijebi oružje kojim je opskrbljuje Zapad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da neće stati dok sve ruske trupe ne budu izbačene iz Ukrajine.

Zelenski je u intervjuu za agenciju AFP rekao da očekuje da će Rusija pojačati svoju ofanzivu na sjeveroistoku i upozorio da Kijev ima samo četvrtinu protuzračne odbrane koja mu je potrebna za odbranu Ukrajine.

AFP ga je također citirao da se Zapad, iako ne želi da Ukrajina izgubi rat, ipak boji šta bi poraz Rusije mogao značiti.

Izvor: Agencije