U Iranu ove godine ubijeno 10 zatvorenica, zabilježen porast broja femicida

Najmanje 50 slučajeva femicida je zabilježeno u različitim gradovima Irana od početka 2024. godine do aprila, objavila je organizacija za ljudska prava Hengaw.

(Abedin Taherkenareh / EPA)

Nakon smrti aktivistkinje Mahse Amini 2022. godine, i femicid i nasilje nad ženama u Iranu je u porastu, a broj žena pogubljenih u iranskim zatvorima od početka ove godine dostigao je 10, piše iranska organizacija za ljudska prava Hengaw.

Prema izvještaju Hengawa, u subotu je pogubljena 27-godišnja zatvorenica po imenu Fatemeh Abdollahi u centralnom zatvoru Neishabour zbog ubistva s predumišljajem.

Abdollahi je uhapšena prije tri godine pod optužbom za ubistvo svog muža sa predumišljajem, a pravosudni sistem Islamske Republike Irana osudio ju je na smrt, prenosi Tanjug.

Na osnovu statistike registrovane u Centru za statistiku i dokumente Organizacije za ljudska prava Hengaw, od početka 2024. godine u zatvorima Islamske Republike pogubljeno je najmanje 10 žena.

U ovoj zemlji također je primjetan porast vrste femicida poznate kao “ubistva iz časti”, prenosi Iranwire.

‘Ubistvo iz časti’

Na osnovu statističkih podataka koje je dokumentovao Hengaw, najmanje 50 slučajeva femicida je zabilježeno u različitim gradovima Irana od početka 2024. godine do aprila.

Najmanje 23 iranske žene i devojke ubili su muški članovi njihovih porodica između 20. marta i 4. maja ove godine.

Oko 20 posto ovih slučajeva je klasifikovano kao “ubistva iz časti”. Ovaj tip femicida podrazumjeva da ženu ubije neko od članova njene porodice, a ubistvo je podstaknutno tradicionalnim ili religioznim vjerovanjima da je žrtva obeščastila ili osramotila porodicu ili zajednicu.

Aktivistkinja za ženska prava Fariba Baluh iz Londona naglašava da se ovakvi zločini ne odnose samo na nasljedne sporove, već su simptomatični za društvo u kojem se ženska prava grubo zanemaruju, ostavljajući žene izloženim nasilju pod maskom časti.

Rodno zasnovano nasilje napreduje u Iranu pod trenutnim pravnim i društvenim strukturama u zemlji koji opstaju i nakon nacionalnih protesta “Žena, život, sloboda” održanih 2022. godine. Iranska vlada je nasilno ugušila ove proteste.

Izvor: Agencije