Potraga za nestalim helikopterom u kojem su bili iranski predsjednik i šef diplomatije

Iranski državni mediji navode da su u toku potrage nakon incidenta u blizini Jolfe u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Državni mediji objavili su da su tri helikoptera bila u konvoju, a da su se druga dva sigurno vratila (Predsjednička administracija Irana/Reuters)

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je “teško slijetanje”, izvijestila je državna televizija, saopštivši da će više detalja biti objavljeno uskoro, dok je u toku potraga za helikopterom.

Iranski državni mediji objavili su da se incident dogodio u nedjelju u blizini Jolfe u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan.

Ministar unutrašnjih poslova saopštio je da su loši vremenski uslovi doveli do teškog slijetanja helikoptera u kojem je bio predsjednik, ali da njegova lokacija još nije određena.

Al Jazeerin reporter Ali Hashem javlja da 40 timova uljučeno u potragu, tu je i osam vozila hitne pomoći, kao i dronovi.

Međutim, prema riječima Fouada Izadija, profesora svjetskih studija na Univerzitetu u Teheranu, timovi nisu uspjeli kontaktirati one koji su bili u helikopteru.

“To može biti zato što je nesreća jako teška, a može biti i zato što područje nije pokriveno mrežom. Moramo sačekati i vidjeti”, rekao je Izadi.

Iranski državni mediji na mreži X su objavili snimak timova za potragu koji su stigli na to područje.

Dan ranije, Raisi je bio u susjednom Azerbajdžanu kako bi svečano otvorio branu zajedno s predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Državni mediji objavili su da su tri helikoptera bila u konvoju, a da su se druga dva sigurno vratila.

Upućen hitan poziv

Vjeruje se da su ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i ajatolah Mohammad Ali Ale-Hashem, predstavnik iranskog vrhovnog vođe u pokrajini, bili u istom helikopteru kao i Raisi.

Ministar energetike Ali Akbar Mehrabian i ministar stanovanja i prometa Mehrdad Bazrpash bili su u drugim helikopterima koji su se sigurno vratili.

Ljudi koji su bili s predsjednikom u helikopteru uspjeli su uputiti hitan poziv, prema poluslužbenoj novinskoj agenciji Tasnim.

Tasnim je izvijestio da je poziv povećao nadu da se incident može završiti “bez smrtnih slučajeva”.

Izvor: Al Jazeera