Gruzijska predsjednica stavila veto na sporni zakon o stranim agentima

Salome Zurabishvili kaže da zakon kojeg je parlament usvojio ove sedmice mora biti opozvan.

Organizovani su i protesti protiv zakona (Nicolo Vincenzo Malvestuto / Getty Images)

Gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili rekla je da je stavila veto na prijedlog zakona o transparentnosti stranog utjecaja koji je parlament usvojio tokom sedmice.

“Danas sam stavila veto na ‘ruski’ zakon. Ovaj zakon je suštinski i duhovno ruski. On je u suprotnosti sa našim ustavom i svim evropskim standardima, zato predstavlja prepreku našem evropskom putu”, rekla je Zurabishvili na brifingu za novinare u Tbilisiju, prenosi Anadolija.

Napomenula je da će dokument na koji je uložen veto danas biti proslijeđen u parlament.

“Ovaj zakon nije podložan nikakvim izmjenama ili poboljšanjima, tako da je veto vrlo jednostavan. Ovaj zakon mora biti opozvan”, naglasila je Zurabishvili.

Eskalacija tenzija

Prema gruzijskom zakonodavstvu, predsjednički veto može se prevazići ako većina u parlamentu glasa za njegovo ukidanje.

Gruzijski parlament usvojio je u utorak u trećem i konačnom čitanju zakon kojim se uvodi kontrola nad stranim finansiranjem nevladinih organizacija u toj kavkaskoj državi.

Uprkos eskalaciji tenzija koje su čak dovele do fizičkog sukoba pristalica i protivnika predloženog zakona, zakon je usvojen sa 84 glasa za i 30 protiv.

Organizovani su i protesti protiv zakona, koji nalaže da se nevladine organizacije koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva moraju registrovati kao subjekti koji ostvaruju strane interese ili im prijete kazne.

Izvor: Agencije