Sestra čelnika Sjeverne Koreje negira razmjenu oružja s Rusijom

Kim Yo-jong kaže da je ‘teorija’ sjevernokorejsko-ruskog sporazuma o naoružanju, sastavljena od predrasuda i fikcije, ‘najapsurdnija teorija’ koja ne zaslužuje ničiju procjenu ili tumačenje.

Kim Yo-jong kaže da sjevernokorejsko oružje koje se razvija nije namijenjeno za izvoz već za odbranu od Južne Koreje (Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via Reuters)

Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, ponovno je negirala razmjenu oružja s Rusijom, izvijestila je državna agencija KCNA, prenosi Reuters.

SAD i Južna Koreja optužili su Sjevernu Koreju za transfer oružja Rusiji kako bi ga upotrijebila u ratu protiv Ukrajine, koju je napala u februaru 2022. Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe, ali su prošle godine obećali produbiti vojne odnose.

Veze između dviju zemalja dramatično su ojačale nakon posjete sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una dalekom istoku Rusije u septembru i sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kim Yo-jong kaže da je “teorija” sjevernokorejsko-ruskog sporazuma o naoružanju, sastavljena od predrasuda i fikcije, “najapsurdnija teorija” koja ne zaslužuje ničiju procjenu ili tumačenje, prenijela je KCNA, citirajući njenu izjavu za štampu, u kojoj to naziva lažnom glasinom koju su širile neprijateljske sile.

Krhotine sjevernokorejske rakete u Harkivu

Kim Yo-jong je dodala da sjevernokorejsko oružje koje se razvija nije namijenjeno za izvoz već za odbranu od Južne Koreje.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu jer je njihov sukob od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne sporazumom.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države najavile su u četvrtak nove sankcije za dva ruska državljana i tri ruske kompanije zbog omogućavanja transfera oružja između Rusije i Sjeverne Koreje, uključujući balističke projektile za upotrebu u Ukrajini.

Krhotine projektila koji je 2. januara pao na ukrajinski grad Harkiv bile su sjevernokorejske balističke rakete serije Hwasong-11, rekli su monitori sankcija Ujedinjenih nacija Odboru Vijeća sigurnosti u izvještaju u koje je Reuters imao uvid.

Xi i Putin kritikovali Washington

Čelnici glavnih partnera Sjeverne Koreje, Kine i Rusije sastali su se u četvrtak i kritikovali Washington i njegove saveznike zbog njihovog “zastrašivanja u vojnoj sferi” protiv Sjeverne Koreje, navodi se u zajedničkoj izjavi ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

U trenutku rastućeg partnerstva između Moskve i Pjongjanga ambasador Sjeverne Koreje u Rusiji u četvrtak je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao marionetom SAD-a i rekao da će Rusija izaći kao pobjednik u sukobu s Kijevom, izvijestila je KCNA.

Izvor: Agencije