Razlozi izraelskih neslaganja o ‘danu poslije rata’

Među izraelskim vođama izbila su neslaganja o danu poslije rata, budući da je ministar odbrane Yoav Gallant, za razliku od Netanyahua i njegovih partnera, odbacio sve planove za vojnu vladavinu Pojasom Gaze.

Generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative smatra da Izrael neće moći ostati unutar Pojasa Gaze, koji će izdržati radi svoje slobode (Abir Sultan/Pool via Reuters)

Među izraelskim vođama izbila su neslaganja o danu poslije rata, budući da je ministar odbrane Yoav Gallant odbacio sve planove za vojnu vladavinu Pojasom Gaze, za razliku od premijera Benjamina Netanyahua i njegovih partnera u ekstremnoj desnici.

O razlozima tih neslaganja dr. Mustafa Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, kaže da su postojanost palestinskog naroda u Gazi, njihov hrabri otpor i odbijanje da odu na Sinajski poluotok, kako je to Netanyahu planirao, stavili Izrael pred dvostruki neuspjeh, vojni i politički.

Barghouti je dodao, tokom gostovanja u emisiji “Gaza – Šta dalje?”, da je jedan od razloga nepostojanje bilo kakvog izraelskog rješenja za trenutnu krizu, uz činjenicu da se “Izrael, kao cionistički sistem i politička struktura, okreće prema fašizmu, što pojačava napetosti u nehomogenom društvu.”

‘Otpor će ostati sve dok ne ode i palestinski narod’

U vezi s prognozom scenarija koji je najbliži rješenju dileme o periodu nakon rata, Barghouti je istakao da je snaga Hamasa i njegovog vojnog krila 2005. bila znatno manja nego sada, a tadašnji izraelski premijer Ariel Sharon nije mogao zadržati svoju vojsku unutar Gaze.

Dodao je: “Otpor će ostati sve dok ne ode i palestinski narod”. Smatra da Izrael neće moći ostati unutar Pojasa Gaze, koji će izdržati radi svoje slobode. Također, “palestinski narod neće prihvatiti da njim upravlja bilo koja vanjska sila, bilo Izrael ili međunarodna strana, i oni su ti koji će odlučiti o svojoj sudbini”.

Prema mišljenju Barghoutija, Netanyahu godinama sanja o kontinuiranoj vojnoj operaciji koja će uništiti osnovne uvjete za život u Gazi u nadi da će natjerati Palestince da odu kako bi proveo svoje planove etničkog čišćenja Pojasa Gaze, a potom i Zapadne obale.

Naglasio je da 7. oktobar nije bio uzrok, već posljedica 76 godina od Nakbe, raseljavanja i okupacije palestinskih teritorija. Ističe da Izrael nikada nije tražio opravdanje za vršenje svog ugnjetavanja, te kako je ”okupacija razlog za sve”.

Na kraju svog govora je zaključio da će Izrael ostati u istom ćorsokaku, dubokoj krizi i nerazrješivoj dilemi nakon bitke za Rafah, dodavši kako ne postoji drugo rješenje osim da se okonča okupacija i kolonizatorski, doseljenički i okupatorski sistem.

Šta znači vojna vladavina?

S druge strane, vojni i strateški stručnjak, brigadni general Elias Hanna, rekao je da bilo koja vojna vladavina u Gazi “znači podvrgavanje izraelskom zakonu o vanrednom stanju; vlast i sistem su isključivo vojni, a stvari se razmatraju iz sigurnosne perspektive, kao što su praćenje Hamasovih uspavanih ćelija i frakcija otpora”.

Hanna je istakao da ta vrsta vlasti isključuje bilo šta političko ili civilno, jer su svi pod vojnom vlašću, ali je dodao da vojna izdržljivost Gaze stvara velike strateške probleme za Izrael.

Strateški stručnjak je projekat Gallanta, koji se temelji na tome da lokalne stranke iz Gaze kontroliraju Pojas Gaze uz međunarodnu pratnju, opisao kao smiješan i neostvariv, te da se ”o bilo kakvom međunarodnom projektu ne može govoriti prije eliminacije Hamasa, što do sada nije postignuto”.

Međutim, Gallant je odgovoran za zaštitu vojske i stanje njenog morala, te stoji između nje i Netanyahua, smatra Hanna. Ističe da vojska, koja se bori više od sedam mjeseci, nije navikla na ovako žestoke bitke i nije bila u stanju postići nikakvo taktičko, operativno ili strateško postignuće koje bi se moglo prezentirati političkom vodstvu.

To su planovi Netanyahua i njegovih partnera

Sa svoje strane, politički analitičar Adel Shadeed, smatra da kontroverze i rasprave između vlade i vojnih i sigurnosnih službi koje su izašle u javnost ”potvrđuju da postoji gotovo konsenzus, s izuzetkom Netanyahua i njegovih ministara Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha, da je rat doveo Izrael u veliki problem”.

Shadeed smatra da “nema mogućnosti za rješavanje trenutne krize, što odražava uvjerenje vojnog establišmenta da je Izrael u nevolji”. Ističe da je do promjene Gallantovog stava došlo zbog žestokog otpora u Gazi.

Prema njegovim riječima, Netanyahu nije zainteresiran za raspravu o bilo kakvom političkom pitanju jer je već donesena odluka ne samo da se Gaza ponovno okupira nego i da se ponovno uspostave doseljeničke naselja. Netanyahu, također, pokušava prebaciti raspravu s Ratnog kabineta na Sigurnosni kabinet u kojem je desnica u većini.

Ističe da Gallantov posljednji govor nije bio u ime Vlade, niti se odnosi na političku odluku, već se obraćao ispred vojnog establišmenta. Istakao je da postoji dogovor između Netanyahua i njegovih desničarskih partnera o poduzimanju brzih mjera kako bi se osiguralo da ne dođe do uspostavljanja bilo kakvog palestinskog entiteta u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera