Izrael rekao sudu UN-a da ima pravo nastaviti s napadom na Rafah

Odbacujući optužbe Južnoafričke Republike za genocid, Izrael tvrdi da ovaj slučaj predstavlja ‘ruganje s gnusnom optužbom’.

Južnoafrička Republika je kazala da je ovo sada posljednja prilika za sud da spasi ljude u Gazi i Rafahu (REUTERS/Yves Herman)

Advokati Izraela rekli su Vrhovnom sudu Ujedinjenih naroda da ta zemlja ima pravo krenuti s opsežnom ofanzivom na Rafah u južnoj Gazi kako bi se odbranila od palestinske grupe Hamas nakon što je Južnoafrička Republika od suda zatražila da naredi prekid vatre u okviru šireg procesa u kojem se Izrael optužuje za genocid.

“Činjenica je da grad Rafah služi kao vojno uporište za Hamas koji i dalje predstavlja značajnu prijetnju državi Izrael i njenim građanima”, rekao je Gilad Noam, zamjenik izraelskog državnog tužitelja za međunarodno pravo, Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u petak u Hagu.

Noam je optužio Južnoafričku Republiku da se “ruga s gnusnom optužbom za genocid”, rekavši da “koristi strategiju beskonačnog povlačenja Izraela po sudovima” i da ima “skriveni motiv” za poticanje izraelskog povlačenja iz Rafaha kako bi dobila “vojnu prednost za svog saveznika Hamasa, kojeg ne želi vidjeti poraženim”.

Izvještavajući iz Haga, novinarka Al Jazeere Step Vaessen je rekla da je saslušanje bilo “neuobičajeno”, jer je njemački sudac tražio od Izraela da dostavi pisani odgovor na zahtjev za informacije o humanitarnim uvjetima u “zonama evakuacije”, koje je Izrael proglasio u Gazi do narednog dana.

‘Posljednja prilika’

Kao dodatak “jakim emocijama” na saslušanju, jedna žena je u sudnici u dijelu za publiku vikala “Lažljivci, lažljivci!” na izraelskog pravnog zastupnika, rekla je Vaessen.

“Južnoafrička Republika je kazala da je ovo sada posljednja prilika za sud da spasi ljude u Gazi i u Rafahu”, rekla je.

Južnoafrička Republika zatražila je u četvrtak od ICJ-a da naredi Izraelu da zaustavi ofanzivu na Rafah, odakle je, prema UN-u, najmanje 630.000 raseljenih civila bilo prisiljeno pobjeći nakon što su tamo potražili utočište od bombardiranja širom opkoljene enklave.

Advokati su zatražili od ICJ-a da izda tri hitna naloga ili “privremene mjere”, dok odlučuje o široj optužbi da Izrael krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Tamar Kaplan Tourgeman, glavna zamjenica pravnog savjetnika Izraelskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da Izrael ulaže “impresivne napore” da poboljša isporuku pomoći, negirajući da je zatvorio dva glavna prijelaza na jugu Gaze – granični prijelaz Rafah s Egiptom, koji je zauzeo 7. maja kada je počeo napad na grad i prijelaz Karem Abu Salem (Kerem Shalom) s Izraelom.

“Ovo je očigledna neistina”, rekla je na ročištu u petak. “Istina je da Izrael dopušta i olakšava pružanje sve više i više humanitarne pomoći kroz niz prijelaza na dnevnoj bazi.”

Izvještavajući iz Deir al-Balaha u centralnoj Gazi, Al Jazeerin novinar Tareq Abu Azzoum rekao je da su službenici UN-a potvrdili da nikakva pomoć nije pristizala ni preko jednog od prijelaza.

Marc Owen Jones, vanredni profesor studija Bliskog Istoka i digitalnih humanističkih nauka na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa, rekao je kako vjeruje da je slučaj Južnoafričke Republike dovoljno jak da sud izda dodatne privremene mjere u Gazi, s obzirom na to da su se humanitarni uvjeti samo pogoršali nakon što je sud ranije naredio Izraelu da dopusti protok pomoći.

“Prošli su mjeseci i situacija s pomoći je očajna”, rekao je za Al Jazeeru.

Iako se odluka o hitnim mjerama očekuje sljedeće sedmice, vjerovatno će proći godine prije nego što sud donese odluku o glavnoj optužbi za genocid.

‘Genocidne’ posljedice

U četvrtak su suci ICJ-a saslušali brojne optužbe protiv Izraela od advokata koji zastupaju Južnoafričku Republiku, u vezi s masovnim grobnicama, mučenjem i namjernim uskraćivanjem humanitarne pomoći.

Južnoafrički advokat Tembeka Ngcukaitobi rekao je sudu da je Izrael nastavio sa napadima u Rafahu uprkos “izričitim upozorenjima” da bi mogli imati “genocidne” posljedice.

Južnoafrička Republika zatražila je od suda da naredi Izraelu da “odmah” prekine sve vojne operacije u Gazi, uključujući one u Rafahu, i da se povuče s tog teritorija. Također, želi da Izrael omogući pristup humanitarnoj pomoći, nesmetan pristup dužnosnicima UN-a, humanitarnim grupama, novinarima i istražiteljima, te da izvijesti o svom napretku u ispunjavanju ovih naloga.

Ovo je treći put da je ICJ održao saslušanja o izraelskom ratu protiv Gaze otkako je Južnoafrička Republika pokrenula tužbu za genocid u decembru.

U januaru su suci naredili Izraelu da učini sve što može kako bi spriječio smrti, razaranje i bilo kakva djela genocida u Gazi, te omogući ulazak humanitarne pomoći u enklavu. Ali nije naredio prekid vojne ofanzive.

Suci ICJ-a imaju široke ovlasti da narede prekid vatre i druge mjere, iako sud nema vlastiti aparat za provedbu svojih naredbi. Sudski nalog iz 2022. kojim se od Rusije zahtijeva da obustavi invaziju na Ukrajinu do sada je ostao neuvažen.

Izvor: Al Jazeera i agencije