Četvero mrtvih u jakoj oluji koja je pogodila Teksas

Više od 800.000 porodica trenutno je bez struje, rekao je gradonačelnik Houstona John Whitmire.

Gradonačelnik je potvrdio najmanje četiri smrtna slučaja povezana s olujom, uglavnom zbog srušenih stabala (Karen Warren/Houston Chronicle via AP)

Jaka oluja s vjetrovima uraganske snage pogodila je u četvrtak Houston i odnijela najmanje četiri života, razbila prozore na neboderima i ostavila 800.000 domova bez struje, pa je veći dio grada utonuo u mrak, rekao je gradonačelnik, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Veći dio centra Houstona i njegove komercijalne četvrti bio je zatrpan srušenim dalekovodima i staklom s razbijenih prozora nakon oluje, a saobraćajna i ulična rasvjeta po gradu su pokvarene, rekao je gradonačelnik John Whitmire u intervjuu lokalnoj televizijskoj postaji KRIV.

Govoreći iz Gradskog operativnog centra za hitne slučajeve, Whitmire je rekao da je grmljavinska oluja pogodila Houston, inače na obali Meksičkog zaljeva na jugoistoku američke savezne države Teksas i najnaseljenije urbano središte države, s vjetrovima brzine od 129 do 161 kilometar na sat.

“Poruka je sada da ostanete kući”, pozvao je, dodajući da će javne škole biti zatvorene u petak i da lokalne vlasti traže od svih radnika koji ne rade hitne poslove da uzmu slobodan dan.

Nevrijeme mnoge iznenadilo

Gradonačelnik je potvrdio najmanje četiri smrtna slučaja povezana s olujom, uglavnom zbog srušenih stabala.

“Više od 800.000 porodica trenutno je bez struje”, dodao je.

Gradonačelnik je rekao da je loše vrijeme iznenadilo mnoge stanovnike i da je bio na utakmici male bejzbol lige kada je oluja pogodila i “imali smo vrlo malo vremena da se stignemo skloniti”.

Nacionalna meteorološka služba je, također, izdala upozorenja na moguće poplave za područje Houstona zbog jakih kiša povezanih s olujom.

Izvor: Agencije