Suđenje u Hagu: Južnoafrička Republika traži da ICJ zaustavi izraelski napad na Rafah

JAR se vratio Sudu kako bi učinio što može da zaustavi genocid koji je gotovo izbrisao Gazu s karte, rekao je južnoafrički ambasador u Nizozemskoj.

Završeno je saslušanje pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) nakon zahtjeva Južnoafričke Republike za dodatnim mjerama zbog izraelskih napada na Gazu i Rafah.

Saslušanje Južnoafričke delegacije počelo je u četvrtak od 15:00, a izraelska strana će biti saslušana u petak od 10:00.

Vusi Madonsela, ambasador JAR-a u Nizozemskoj kaže da se Južnoafrička Republika vratila Sudu kako bi “učinila što može da zaustavi genocid”, za koji kaže da je gotovo “izbrisao Gazu s karte” i “šokirao savjest čovječanstva”.

Kaže da je Izrael, otkako mu je ICJ prvi put naredio da provede mjere za sprječavanje genocidnih djela, “namjerno prekršio obavezujuće naloge suda”, eskalirajući napade na Palestince.

‘Dokazi o zločinu genocida’

Ozbiljnost napada zahtijeva “hitne i brze postupke suda za očuvanje prava palestinskog naroda, što je obaveza koju Južna Afrika shvaća ozbiljno”.

U završnim primjedbama, Madonsela je naveo tri privremene mjere koje Južnoafrička Republika traži od Suda, kao “krajnje hitne”.

Prva je trenutni prekid izraelske vojne operacije u Gazi, uključujući Rafah te povlačenje sa prelaza Rafah.

Druga je da Izrael pusti zvaničnike UN-a i drugih tijela koja pružaju humanitarnu pomoć Gazi, te osigura nesmetan pristup misija za utvrđivanje činjenica, istražitelja sa međunarodnim mandatom i novinara za dokumentiranje i očuvanje dokaza na terenu.

Treća je da Izrael podnese otvorene izvještaje sudu o svim mjerama za provedbu odluka u roku od sedam dana od datuma naloga.

Profesor John Dugard je u obraćanju rekao da „izraelske akcije krše temeljna načela humanitarnog prava i predstavljaju konačan udarac Palestincima koji pate u Gazi“. Također, kako je rekao, „pružaju dokaze o zločinu genocida”.

Profesor Max du Plessis dodao je da izraelski napadi na Rafah, područje u koje je ranije naredio evakuaciju civila, jasno ukazuju na “genocidnu namjeru”.

Južnoafrička Republika je 10. maja podnijela “hitan zahtjev” Sudu za dodatnim mjerama dok traju izraelski napadi na Gazu, posebno na grad Rafah, gdje se sklonilo više od 1,4 miliona Palestinaca.

Naveli su da privremene mjere koje je prethodno naveo sud nisu u stanju u potpunosti riješiti promijenjene okolnosti i nove činjenice na kojima je njihov zahtjev zasnovan.

U slučaju koji je pokrenula Južnoafrička Republika, koja optužuje Izrael za djela genocida nad Palestincima, ICJ je u januaru naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela protiv Palestinaca.

‘Preživjeli suočeni s neizbježnom smrću’

Izrael je u više navrata naveo da postupa u skladu s međunarodnim pravom u Gazi, dok je slučaj JAR-a nazvao neutemeljeni, te optužio Pretoriju da postupa kao “pravna ruka Hamasa”.

Južnoafrička Republika sada traži dodatne hitne mjere u svjetlu vojne akcije u Rafahu, koju naziva “posljednjim utočištem” za Palestince u Gazi.

Grad na jugu Gaze prepun je stotina hiljada raseljenih Palestinaca koji žive u užasnim uslovima, pa su se u posljednje vrijeme redala upozorenja da bi izraelska kopnena ofanziva izazvala humanitarnu katastrofu za civile.

U zahtjevu Južnoafričke Republike navodi se da operacija Izraela u Rafahu izaziva “ekstremni rizik” za “humanitarne i osnovne usluge u Gazi, opstanak palestinskog medicinskog sistema i sam opstanak Palestinaca u Gazi kao grupe”, stoji u saopćenju Suda UN-a.

“Oni koji su do sada preživjeli sada se suočavaju s neizbježnom smrću i potreban je nalog suda kako bi se osigurao njihov opstanak”, navodi se u podnesku JAR-a.

Južnoafrička Republika je, također, zatražila od suda da naredi da Izrael dopusti nesmetan pristup Gazi službenicima UN-a, organizacijama koje pružaju humanitarnu pomoć te novinarima i istražiteljima.

Izvor: Al Jazeera i agencije