‘Stari prijatelj’ Putin stigao u državnu posjetu Kini

Posljednja posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula novu ofanzivu na sjeveroistočnu ukrajinsku regiju Harkiv.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je Putina kao 'starog prijatelja' (Kremlin.ru via Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u dvodnevnu državnu posjetu Kini, jer dvije zemlje žele dodatno produbiti odnose koji su postali bliži otkako je Moskva napala Ukrajinu prije više od dvije godine.

Posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula novu ofanzivu na sjeveroistočnu ukrajinsku regiju Harkiv i, kako tvrdi, napreduje na liniji fronta dugoj 1.000 kilometara gdje su snage Kijeva ometene odgođenim isporukama oružja i municije iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prenošena uživo na državnoj televiziji, Putinova povorka od gotovo 20 vozila u pratnji formacije motociklista odjevenih u svečane bijele uniforme stigla je ispred Pekinške velike dvorane naroda oko 11 sati ujutro (03:00 GMT) kako bi se susrela s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Dvojica muškaraca slušala su himne svojih zemalja uz gromku pratnju počasne salve prije nego što su prošetali crvenim tepisima kako bi pregledali trupe – u ceremoniji dobrodošlice koja je trajala gotovo pola sata. Grupa djece poredana pored orkestra skakala je i klicala dok su Putin i Xi prolazili.

U razgovorima kasnije, Xi je pozdravio Putina kao “starog prijatelja”. On je ruskom predsjedniku rekao da su odnosi Kine i Rusije izdržali test vremena i da su jedni drugima pružili “strateške smjernice” na više od 40 sastanaka tokom protekle decenije.

Partnerstvo ‘bez ograničenja’

„Kina je spremna da sarađuje s Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobar komšija, dobar prijatelj i dobar partner“, prenijela je državna novinska agencija Xinhua. Očekuje se da će dvojica muškaraca nastaviti razgovore uz čaj i šetnju parkom, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Putin i Xi su proglasili partnerstvo „bez ograničenja“ nekoliko dana prije nego što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu u februaru 2022. U martu 2023, kada je Xi posjetio Moskvu, opisao je „novu eru“ u odnosima između zemalja, dok je u oktobru, kada je Putin bio posljednji put u Pekingu, Xi govorio o “dubokom prijateljstvu” između njih dvojice.

(Alexander Ryumin/ Pool via AFP)

Uoči putovanja je 71-godišnji Putin rekao da njegov izbor Kine, kao prve strane destinacije otkako je položio zakletvu kao predsjednik za peti mandat, naglašava “neviđeno visok nivo strateškog partnerstva” između dvije zemlje, kao i njegovo blisko prijateljstvo sa Xijem, koji ima 70 godina.

“Pokušat ćemo uspostaviti bližu saradnju u oblasti industrije i visoke tehnologije, svemirske i miroljubive nuklearne energije, vještačke inteligencije, obnovljivih izvora energije i drugih inovativnih sektora”, rekao je Putin kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua.

Dvojica čelnika učestvovat će na gala večeri obilježavanja 75 godina otkako je Sovjetski Savez priznao Narodnu Republiku Kinu, koju je proglasio Mao Zedong nakon pobjede komunista u građanskom ratu u Kini 1949. godine.

Podrška kineskom mirovnom planu za Ukrajinu

Putin će posjetiti i Harbin na sjeveroistoku Kine, grad s jakim vezama s Rusijom.

U svom intervjuu za Xinhuu, čini se da je Putin, također, dao podršku mirovnom planu za Ukrajinu u 12 tačaka koji je Peking objavio na mlak prijem na prvu godišnjicu ruske invazije u punom obimu u februaru 2023.

Rekao je da prijedlozi mogu pružiti osnovu za rasprave i da je Moskva “otvorena za dijalog o Ukrajini”. Ponovio je dugogodišnji ruski stav da “pregovori moraju uzeti u obzir interese svih zemalja uključenih u sukob, uključujući i našu”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da svi pregovori moraju uključivati obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih trupa s cijelog ukrajinskog teritorija, oslobađanje svih zatvorenika, suđenje za one koji su odgovorni za agresiju i sigurnosne garancije za Ukrajinu.

Švicarska saziva mirovni samit za Ukrajinu, fokusiran na kijevski pogled, za sljedeći juni. Najmanje 50 delegacija već je pristalo prisustvovati, ali Rusija nije pozvana.

Kina tvrdi da je neutralna u sukobu, ali nije osudila Moskvu zbog njene invazije na jednu suverenu zemlju.

Rusija ‘korisna’ za Kinu

Kremlj je u saopštenju naveo da će Putin i Xi Jinping tokom ovosedmičnog razgovora „detaljno razgovarati o nizu pitanja vezanih za sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju“ i postaviti „nove pravce za dalji razvoj saradnje između Rusije i Kine.”

Dvije zemlje su jasno stavile do znanja da žele preurediti međunarodni poredak u skladu sa vlastitim vizijama o tome kakav bi svijet trebalo biti.

Govoreći u utorak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov utvrdio je da su Moskva i Peking odigrali “veliku balansirajuću ulogu u globalnim poslovima” i da će Putinova posjeta “ojačati njihov zajednički rad”.

Obje zemlje su članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje imaju pravo veta, uz SAD, Veliku Britaniju i Francusku.

“Ne bismo trebali potcijeniti ‘korisnost’ Rusije kao prijatelja bez ograničenja Kini i Xi Jinpingu”, rekao je za Al Jazeeru u e-mailu Sari Arho Havren, saradnik u istraživačkom centru Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI). “Rusija je vrijedan partner u istiskivanju SAD-a i promjeni globalnog poretka u korist Kine i Rusije. Rusija, također, vidi Tajvan kao sastavni dio Kine, a već smo vidjeli nagađanja o ratnom scenariju u Indo-Pacifiku i hoće li Rusija pojačati pomoć i pridružiti se Kini u mogućim ratnim naporima.”

Moskva je uspostavila bliže veze s Pekingom, preusmjeravajući većinu svog izvoza energije u Kinu i uvozeći visokotehnološke komponente za svoju vojnu industriju od kineskih kompanija usred zapadnih sankcija.

Dvije zemlje su, također, produbile vojne veze, održavajući zajedničke ratne igre nad Japanskim morem i Istočnokineskim morem te organizirajući obuku kopnenih snaga na međusobnom teritoriju.

Kina je pojačala vojnu aktivnost oko samoupravnog Tajvana dok se otok priprema za inauguraciju Williama Lai Ching-tea 20. maja, koji je izabran za predsjednika na izborima u januaru.

Kina tvrdi da je teritorij njen i nije isključila upotrebu sile kako bi postigla svoj cilj.

Uz izvještavanje Erin Hale iz Taipeija.

Izvor: Al Jazeera i agencije