Fico stabilno, ali još u ozbiljnom stanju, sastaje se vlada

‘U ovom trenutku njegovo stanje se stabilizovalo, ali je doista vrlo ozbiljno, bit će na Odjelu intenzivne njege’, rekla je direktorica Univerzitetske bolnice u Banskoj Bystrici.

Tomaš Taraba je zasad jedini političar koji je izjavio da je premijer izvan životne opasnosti (Reuters)

Slovački premijer Robert Fico u četvrtak je u “vrlo ozbiljnom”, ali stabilnom stanju, nakon što je pogođen u pokušaju ubistva, što je pokrenulo pitanja o njegovom osiguranju, budući da je napadač uspio ispaliti pet hitaca iz neposredne blizine uprkos tome što je premijera pratilo nekoliko tjelohranitelja.

Sastanak državnog Vijeća za sigurnost sazvan je za četvrtak, a Vlada će se, također, sastati u 11 sati, objavio je Vladin ured.

Miriam Lapunikova, direktorica Univerzitetske bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je Fico primljen, rekla je da je premijer bio podvrgnut petosatnoj operaciji s dva hriruška tima koji su zbrinjavali višestruke rane od vatrenog oružja, piše Reuters, prenosi Hina.

“U ovom trenutku njegovo stanje se stabilizovalo, ali je doista vrlo ozbiljno, bit će na Odjelu intenzivne njege”, rekla je novinarima.

“Pacijent je imao više prostrijelnih rana”, rekla je, zamolivši medije da poštuju Ficovu privatnost.

Potpredsjednik Vlade Robert Kalinak rekao je da su ljekari preko noći uspjeli stabilizovati Ficovo stanje i da su u toku postupci za daljnje poboljšanje.

“Nažalost, stanje je i dalje vrlo ozbiljno zbog komplikovane prirode rana, ali svi želimo čvrsto vjerovati da ćemo uspjeti kontrolisati situaciju”, rekao je.

Pucnjava je prvi veliki pokušaj atentata na evropskog političkog čelnika u više od 20 godina i potakla je međunarodnu osudu, a politički analitičari i zastupnici rekli su da je to pokazatelj sve grozničavije i polarizovanije političke klime širom kontinenta.

Napadač: ‘Ne slažem se s Vladinom politikom’

Lokalna televizijska stanica RTV Prievidza objavila je snimak incidenta, na kojem se vidi kako muškarac gura ogradu i iz neposredne blizine puca na premijera.

Policija je objavila da je privela napadača za kojeg je slovački TV-kanal TA3 izvijestio da je bivši zaposlenik privatne zaštitarske službe.

Uprkos informacijskom embargu, televizijska kuća uspjela je dobiti videosnimak iz bolnice. U njemu je osumnjičeni napadač omamljenog izgleda rekao: “Ne slažem se s Vladinom politikom.”

Nerazgovjetnim glasom kao konkretan primjer naveo je Vladin plan gašenja javne radio-televizije RTVS, protiv kojeg već sedmicama protestuju hiljade ljudi te spomenuo smjenu sudija.

Ministar unutarnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok najavio je pojačanu policijsku zaštitu za političare i novinare. Ujedno je pozvao medije, političare iz svih tabora i javnost da prestanu “raspirivati mržnju prema političkim protivnicima na društvenim mrežama”.

Predsjednica Zuzana Čaputova rekla je da je to napad na demokratiju.

“Svako nasilje je neprihvatljivo. Retorika puna mržnje, kojoj smo svjedočili u društvu, dovodi do djela punih mržnje. Molim vas, zaustavimo ovo.”

Uprkos popularnosti, liberalna predsjednica nije se kandidovala za drugi mandat jer, kaže, nakon godina političkih kriza i nekoliko promjena vlasti “više nema snage”.

Klima između vlasti i opozicije je zatrovana.

Šok i podrška svjetskih čelnika

Ubrzo nakon što je vijest o napadu objavljena u srijedu poslijepodne, čelnici širom svijeta počeli su iskazivati izraze šoka i podrške.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je pucnjavu kao “užasan čin nasilja”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je pucnjavu “najoštrije” i nazvao je šokantnom.

Ranije su brojni evropski političari osudili napad.

Politički protivnici stalno optužuju Fica da je zauzeo prijateljske pozicije prema Rusiji usred Putinovog rata protiv Ukrajine.

Odnosi između Slovačke, članice EU-a i NATO-a, i njenog susjeda Ukrajine osjetno su zahladnili kada je ljevičarski nacionalist Fico u jesen pobijedio na parlamentarnim izborima i vratio se na vlast.

Fico kontroverzan u Evropi

Tokom predizborne kampanje Fico je najavio da više ne želi opskrbljivati Ukrajinu oružjem.

Prije samo nekoliko dana Fico je optužio liberalnu opoziciju za raspirivanje klime neprijateljstva protiv njegove vlade. Rekao je kako nije isključeno da bi uzavrela atmosfera kad-tad mogla dovesti do nasilja.

Osnivač i vođa ljevičarske stranke Smer-SD, koja u posljednje vrijeme postaje sve više nacionalistička, već je gotovo 30 godina jedan od najpopularnijih slovačkih političara. U isto vrijeme, međutim, on polarizuje više nego bilo ko drugi.

Protivnici ga nazivaju “proruskim” i optužuju ga da Slovačku želi voditi sličnim putem kao Viktor Orban Mađare.

Fico je kontroverzan u Evropi zbog svojih izjava o politici EU-a prema Ukrajini i Rusiji, piše dpa. Tokom izborne kampanje za parlamentarne izbore u jesen 2023, na kojima je pobijedio, izazvao je pomutnju objavom da Ukrajini ne želi isporučiti “nijedan metak”.

Ali, Slovačka je podržala sve sankcije EU-a protiv Rusije od Ficovog povratka u Vladu u oktobru i također je pristala na svu pomoć EU-a za Ukrajinu – uključujući korištenje zamrznutih ruskih sredstava za Ukrajinu i podršku za pristupanje Ukrajine EU-u – ali ne i NATO-u.

Kada je riječ o sankcijama protiv Rusije, Fico smatra da neke više štete Slovačkoj koja je ovisna o ruskom plinu, nafti i uranu, nego samoj Rusiji.

Umjesto toga, on poziva na sankcije koje će Rusiju pogoditi jače.

Izvor: Agencije