Odgovaraju analitičari: Zašto se povećala učestalost napada na izraelske snage u Gazi

Vojna okupacija Gaze je zamka za izraelsku vojsku, smatra dr. Raed Nairat, profesor političkih nauka na palestinskom univerzitetu An-Najah.

Otpor pruža vizuelne dokaze za svoje aktivnosti nakon aktiviranja zajedničkog operativnog štaba, kaže vojni stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi (REUTERS/Ammar Awad)

Politički i vojni analitičari složili su se da učestalost napada palestinskih frakcija otpora na izraelske snage u Pojasu Gaze pobija izjave Izraelske vlade Benjamina Netanyahua i njegovih vojnih lidera, te su istakli da je efekat otpora sada još moćniji i efikasniji.

Prema mišljenju vojnog i strateškog stručnjaka, generalmajora Fayeza al-Duwairija, pokazalo se da su izjave Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta, načelnika Generalštaba Herzija Halevyja i glasnogovornika Vojske Daniela Hagarija neistinite i date u političke svrhe, posebno tvrdnja da su demontirali 19 bataljona Hamasa.

Al-Duwairi je dodao da palestinske snage pružaju vizuelne dokaze za svoje aktivnosti nakon aktiviranja zajedničkog operativnog štaba frakcija, ukazujući da se borba razvija prema obrascu “Pustinjska riba”, pri čemu se borci pojavljuju, a zatim nestaju, koristeći faktor zastrašivanja i šoka.

Što se tiče razloga povećanja učestalosti napada palestinskih boraca te povećanja njihove snage i efikasnosti, vojni stručnjak je potvrdio da otpor pribjegava procesu apsorpcije šoka u Rafahu na jugu i Jabaliji na sjeveru tako što pušta izraelsku vojsku da uđe, a potom napada njena vozila, dok se uspjeh ove posljednje manifestira isključivo kroz uništavanje infrastrukture i izvršene masakre.

Također, prema mišljenju generalmajora Al-Duwairija, među razlozima je i rehabilitacija Brigada Al-Qassam, vojnog krila pokreta Hamas, u sjevernom Pojasu Gaze i njihovo smanjenje sa 12 bataljona na osam uz borbenu efikasnost koja bi mogla dostići 85 posto, s ciljem ponovnog upravljanja odbrambenim bitkama i proširenja obima odgovornosti.

Vojni stručnjak je govorio i o novoj taktici otpora nakon što se sukob u početku vodio s prvih odbrambenih linija, dok on sada dopušta izraelskim snagama da napreduju i prodiru u velikom broju, da bi se nakon toga s njima obračunavao u konkretnim operacijama upotrebom eksplozivnih naprava, izlaskom iz otvora napadačkih tunela, itd.

‘Svijest o važnosti medija’

Zauzvrat, istraživač političkih i strateških pitanja Saeed Ziyad rekao je da palestinski borci napreduju i da se ne povlače, a Hamas mijenja svoju taktiku poput kameleona, u strateškoj poruci usmjerenoj zajednici u Gazi i arapskim i islamskim narodima.

Ziyad je potvrdio da palestinski operativni štab radi punim kapacitetom i da posvećuje veliku pažnju medijima i proizvodnji visokokvalitetnih materijala što je vidljivo kroz brzinu snimanja i produkcije videa.

Takvo nešto, prema istraživaču, znači da komandni i organizacijski lanci trenutno rade punim kapacitetom i čak bolje nego što su ranije radili, o čemu svjedoče rezultati treće bitke za naselje Al-Zaytoun u istočnoj Gazi, a također i druge bitke za kamp Jabalia.

Objasnio je da postoji proces obnove i promjene palestinske taktike i njenog medijskog sistema, što je navelo izraelskog ministra odbrane Gallanta da održi konferenciju za novinare, prestravljen opcijom onoga što je nazvao “vojnom vladavinom u Gazi zbog žestokih borbi u Rafahu, Jabaliji i Al-Zaytounu”.

Prema istraživaču, opcija vojne vladavine u Gazi je nemoguća jer izraelska vojska odbija tu ideju zbog straha i iscrpljenosti u gradskom i gerilskom ratu, te stanja stagnacije u kojem se nalazi.

Kao dokaz je naveo Gallantove izjave kada je rekao da postoje četiri zamišljena kraja rata: haos, opstanak Hamasa kao autoriteta, alternativna sila i vojna vladavina, za koju je rekao da je najgora od svega.

‘Iluzija okupacije’

Profesor političkih nauka na palestinskom univerzitetu An-Najah Raed Nairat rekao je da političko vodstvo Izraela od prvog dana bitke živi u iluziji i pokušava je pretvoriti u stvarnost.

Nairat je naveo da je otpor u Gazi, prije bitke kod Rafaha, prikazan kao okončan i da je preostala samo posljednja stanica za povrat zarobljenika, ističući da postoji paradoks između stvarnosti i onoga što iznosi izraelsko rukovodstvo, a proizilazi iz ideološke percepcije Netanyahua i njegovih ministara Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha.

Palestinski akademik je istakao da u izraelskom vojnom establišmentu postoji puna svijest o planovima desnice koja nastoji zauzeti Gazu i zadržati vojsku u njoj, što podrazumijeva njeno iscrpljivanje i podnošenje velikih gubitaka.

Vojna okupacija Gaze je zamka za izraelsku vojsku, prema mišljenju Nairata koji je ponovno podsjetio na podjelu u izraelskom službenom establišmentu između Netanyahua i njegove desničarske koalicije te Gallanta koji shvata da je vojska u nemiru, zaglavljena u živom blatu Gaze i da se bori bez cilja.

Izvor: Al Jazeera