Izraelski rezervni visoki oficir: Vojska nije sposobna srušiti Hamas

Yitzak Brick je rekao da nema smisla nastaviti rat u Pojasu Gaze jer će Izrael, ako nastavi rat, pretrpjeti ogromne gubitke.

Brick je istakao da bi invazija na Rafah bila posljednji ekser koji bi zatvorio kovčeg sposobnosti Izraela za rušenje Hamasa (Photo by Israeli Army / AFP)

Rezervni generalmajor u Izraelskoj vojsci Yitzhak Brick rekao je da izraelska vojska nije sposobna srušiti Hamas, čak i ako se rat oduži.

Brick je rekao da nema smisla nastaviti rat u Pojasu Gaze, jer će Izrael, ako nastavi rat, pretrpjeti ogromne gubitke koji se ogledaju u kolapsu izraelske rezervne vojske u kratkom periodu, kolapsu ekonomije, pogoršanju njegovih međunarodnih odnosa i podjeli njegove zajednice iznutra.

Također je rekao da će nedonošenje odluke o „danu nakon rata“ dovesti do još više smrtnih slučajeva u redovima izraelske vojske, posebno nakon što se vratila borbama na istim područjima na kojima je bila prije.

Brick je istakao da bi invazija na Rafah bila posljednji ekser koji bi zatvorio kovčeg sposobnosti Izraela za rušenje Hamasa.

Kada je riječ o sjevernom frontu, rekao je da izraelska vojska ne može potisnuti Hezbollah preko rijeke Litani niti dozvoliti da se oko 100.000 raseljenih Izraelaca vrati u svoje domove na sjeveru zbog stalne napetosti.

Američke procjene

U tom kontekstu je The Wall Street Journal citirao izraelske oficire koji su rekli da je Izrael daleko od ostvarenja cilja premijera Benjamina Netanyahua da postigne potpunu pobjedu.

List je naveo da će se, prema američkim procjenama, Hamas zadržati čak i ako Izrael pokrene napad velikih razmjera na grad Rafah.

Izraelski ministar Ratnog kabineta Benny Gantz rekao je, tokom razgovora s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, da je neophodno pojačati međunarodni pritisak na pokret Hamas.

Rekao je i da je neophodan nastavak vojnog pritiska kako bi se postigla nagodba za „povratak talaca i uklanjanje opasnosti koju pokret predstavlja“ za Izrael.

Izvor: Al Jazeera