Irski general na čelu Vojnog komiteta Evropske unije

Evropa pojačava odbrambene kapacitete kako bi odgovorila na rastuću prijetnju Rusije, piše Politico.

Švicarska ministrica odbrane Viola Amherd s načelnikom Štaba Irske vojske, general-pukovnikom Seanom Clancyjem uoči ceremonije u čast poginulim pripadnicima mirovnih snaga UN-a 25. maja 2023. (EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE)

Irska je potvrdila da je irski general-potpukovnik Sean Clancy izabran na čelo Vojnog komiteta Evropske unije (EUMC) umjesto dosadašnjeg predsjedavajućeg, austrijskog generala Roberta Briegera, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Politico.

Ovaj portal piše kako Evropa pojačava odbrambene kapacitete kako bi odgovorila na rastuću prijetnju Rusije, a najviše vojno tijelo EU-a dobilo je još jednog generala iz neutralne države za predsjedavajućeg, s obzirom na to da je i Brieger oficir neutralne države Austrije.

“Kontinuitet je od suštinskog značaja”, objavio je Brieger na X-u, najavljujući da je Clancy njegov nasljednik.

Agencije navode kako se EUMC sastoji od načelnika generalštabova država članica Evropske unije. Uloga tog tijela je da daje instrukcije o planiranju i izvođenju vojnih misija i operacija EU-a i pruža vojne savjete Političkom i sigurnosnom komitetu koji čine ambasadori EU i koji se bavi odbranom i pitanjima sigurnosti.

Zaboravljena institucija

Politiko navodi da je EUMC često zaboravljeno tijelo evropske administracije, zbog čega je Irska poslala dugačko saopćenje za medije u kojem je objasnila zašto je ovo imenovanje značajno.

Države članice su mogle izabrati za predsjedavajućeg i nekog generala sa jakim NATO vezama umjesto Clancyja. U konkurenciji za tu funkciju bili su i slovenački general-potpukovnik Robert Glavaš i poljski general Slawomir Wojciechowski, koji je trenutno predstavnik Poljske u Vojnim komitetima EU-a i NATO-a.

Izbor Clancyja će sada morati ratificirati lideri EU-a, a on bi potom trebao stupiti na dužnost u maju 2025. godine s mandatom od tri godine.

Izvor: Agencije