Haniyeh: O danu nakon rata odlučuju Hamas i ostale frakcije

Vođa Hamasa kaže da su amandmani Izraela na najnoviji prijedlog sporazuma, pregovore o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika doveli u slijepu ulicu.

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh (Aziz Taher / Reuters)

Šef Političkog biroa Islamskog pokreta otpora Hamas Ismail Haniyeh rekao je da insistiranje izraelske okupacije na nastavku operacije u Rafahu u južnom Pojasu Gaze pregovore čini neizvjesnim, ističući da će o danu poslije rata u Pojasu odlučivati ​​isključivo Hamas i ostale palestinske frakcije.

Haniyeh je, tokom govora koji je održao povodom 76. godišnjice palestinske Nakbe, naglasio da su amandmani Izraela na najnoviji prijedlog sporazuma, pregovore o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika doveli u slijepu ulicu.

Naglasio je da je Hamas pozitivno odgovorio na napore posrednika u Egiptu i Kataru da se postigne sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika, ističući da okupacija nastavlja rat u Gazi i da ne brine o sudbini njenih zarobljenika.

Objasnio je da će pokret nastaviti sa naporima da zaustavi agresiju svim sredstvima, uključujući i trajni prekid vatre, povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih, krov nad glavom, obnovu, ukidanje opsade i okončanje dogovora o razmjeni zatvorenika.

Istakao je da je “američka pozicija i dalje na strani neprijatelja i da mu nastavlja pružati političku podršku i pokriće za rat genocida nad našim narodom”.

Napomenuo je da će Hamas nastaviti raditi sa frakcijama otpora na zaustavljanju rata u Gazi, izrazivši uvjerenje da će “agresija biti poražena i istjerana sa naše zemlje, bez obzira na to koliko dugo trajala”.

‘Višestruka poruka’

Što se tiče zatvorenika u izraelskim zatvorima, Haniyeh je rekao: “Operacija Poplava Al-Aksa će im osigurati slobodu, ako Bog da”.

Dodao je da su Hamas i njegovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, tu da ostanu, a o danu nakon rata i upravljanju Pojasom će “odlučivati pokret zajedno sa ostatkom palestinskih frakcija, baziranih na najviše interese naroda u Gazi”.

Što se tiče nedavnih dešavanja u Rafahu, Haniyeh je naglasio da se Hamas slaže s Egiptom o potrebi da se izraelska vojska odmah povuče sa prijelaza Rafah, istovremeno ističući da se ona “nema pravo miješati u upravljanje prijelazom”.

Šef Političkog biroa Hamasa osvrnuo se i na različita zvjerstva i pogubljenja okupacije nad palestinskim narodom u tajnim i oficijelnim zatvorima.

Razvoj situacije na terenu

Što se tiče dešavanja na terenu, Haniyeh je rekao: “Naši heroji unizuju okupatora i potvrđuju da je njegov nestanak sa naše zemlje kur'anska neminovnost i historijska činjenica”.

Istakao je da otpor na svim linijama fronta u Gazi nanosi okupaciji gubitke već osmi mjesec rata, uprkos razlici u odnosu snaga.

Naglasio je potrebu za zbijanjem redova u Gazi i aktiviranjem palestinskog naroda na svim poljima i mjestima dijaspore, nakon što je uspio odbaciti sve zlonamjerne zavjere i planove i ostati nepokolebljiv.

Haniyeh je istakao da je pitanje Palestine i dalje snažno prisutno u svijesti našeg naroda, naše nacije i slobodnih ljudi svijeta, baš kao što je Gaza postala ikona za omladinu u svijetu, rušeći cionistički narativ i otkrivajući krvavu prirodu okupatora, smatrajući pokret studenata diljem svijeta koji podržavaju palestinsko pitanje “obrtom bez presedana u historiji”.

“Laž o zemlji bez naroda za narod bez zemlje, ili izreka da stari umiru, a mladi zaboravljaju, zauvijek je okončana”, dodao je.

Nastavio je, objašnjavajući: “Godišnjica Nakbe obilježava se ove godine u vrijeme dok se naši borci bore u bitki Poplava Al-Aksa, koja je uvod u oslobođenje i nezavisnost”.

Haniyeh je upozorio da “doseljenici žive u stalnom strahu suočeni s herojskim operacijama našeg otpora na Zapadnoj obali”.

Treba napomenuti da izraz Nakba simbolizira masovno i prisilno raseljavanje 1948. godine više od 750.000 Palestinaca iz njihovih domova i zemlje kada je cionistički pokret – uz podršku Velike Britanije – prije 76 godina uspio silom oružja zauzeti najveći dio Palestine i proglasi uspostavljanje Izraela.

Izvor: Al Jazeera