Financial Times: Washington ohrabruje arapske zemlje da upravljaju Gazom nakon rata

Egipat, Emirati i Maroko proučavaju inicijativu, ali sam Biden nije spreman rasporediti američke snage u Gazi, piše britanski list.

Financial Times: Amerika traži način kako da upravlja mirovnim snagama u Gazi bez svojih trupa na terenu (REUTERS/Mohammed Salem)

Zapadni i arapski zvaničnici spominju da administracija američkog predsjednika Joea Bidena ohrabruje arapske zemlje da učestvuju u mirovnim snagama koje će biti raspoređene u Gazi nakon završetka rata, nadajući se da će popuniti prazninu u Pojasu dok se ne uspostavi vjerodostojan palestinski sigurnosni aparat.

Britanski list Financial Times objavio je – u izvještaju prema zapadnim i arapskim zvaničnicima – da Egipat, Emirati i Maroko proučavaju inicijativu, ali sam Biden nije spreman rasporediti američke snage u Gazi.

Zapadni zvaničnik je rekao da spomenute arapske zemlje smatraju da Sjedinjene Američke Države trebaju predvoditi ove mirovne snage, pa Washington pokušava pronaći način kako da upravlja tim snagama bez vlastitog fizičkog prisustva na terenu.

Prvo priznanje

Drugi zapadni zvaničnik rekao je da Egipat, UAE i Maroko traže da Sjedinjene Američke Države prvo priznaju palestinsku državu.

List spominje da su druge arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, odbile ideju o raspoređivanju svojih snaga, strahujući da će biti okarakterisane kao saradnici Izraela, ali su u isto vrijeme zabrinute i zbog opasnosti od novih ratova u Pojasu koji je pod kontrolom Hamasa od 2007. godine.

Međutim, dodaje se u izvještaju, te zemlje postale su otvorenije za ideju raspoređivanja međunarodnih snaga u Gazi, u vrijeme kada se zapadne i arapske zemlje bore da pronađu praktičnu alternativu tamošnjim preostalim izraelskim snagama.

Nema američkih snaga na terenu

Izvor upoznat s ovom dilemom rekao je da je Washington “pokušavao isforsirati ideju o mirovnim snagama, ali američka politika je uglavnom čvrsta u pogledu toga da na terenu neće biti američkih trupa, te im je teško iznijeti argument kojim bi uvjerili druge da svoje snage pošalju tamo”.

“Ali, možda, postoje i drugi načini da se to realizira, a svaku aktivnost u tom smjeru, svakako, moraju voditi Sjedinjene Američke Države. Još je dug put do viđenja arapskih mirovnih snaga u Gazi”, dodao je.

List kaže da nije jasno na što bi Izrael mogao pristati, u svjetlu frustracije Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika zbog neizvjesnosti o ratnim planovima premijera Benjamina Netanyahua. To podrazumijeva i pitanje koliko dugo Netanyahu planira zadržati trupe u rastrganom Pojasu, kome će njegova ekstremno desničarska vlada povjeriti odgovornost za njega i koliko dugo će izraelski napad još trajati?

Izvor: Agencije