Vojni stručnjak: Izraelski ciljevi u Jabaliji su nejasni i gubici će se povećati

Palestinski otpor suprotstavlja pokušajima izraelskih snaga da prodru u kamp Jabalija u sjevernom Pojasu Gaze, kaže Hatem al-Falahi.

Raspoložive izraelske snage nisu dovoljne za otvaranje nekoliko frontova, kaže Al-Falahi (Al Jazeera)

Vojni stručnjak pukovnik Hatem al-Falahi rekao je da se palestinski otpor suprotstavlja pokušajima izraelskih snaga da prodru u kamp Jabalija u sjevernom Pojasu Gaze, što ukazuje na to da operacija neće biti brza u ovom teškom geografskom području.

U svojoj analizi vojne situacije u Gazi dodao je da se upad odvija glavnim ulicama, ali se izraelske snage suočavaju sa velikim gubicima vozila i vojnika, što je odraz žestine ove operacije.

Rekao je da je važno pitanje zadatka koji 98. divizija želi da izvrši, da li se on odnosi na konkretne ciljeve ili na ostanak u kampu, ističući da raspoložive snage nisu dovoljne za otvaranje nekoliko frontova.

Al-Falahi je ponovio da se izraelske snage kreću bez jasnog cilja u Jabaliji, jedino se bave ponovnim lansiranjem raketa iz ovog područja.

S druge strane, snage otpor imaju efikasne strategije u suočavanju sa prodorom izraelskih vojnih jedinica, poput gađanja iz snajpera, zasjeda i mina, što otežava operaciju izraelskoj strani, kaže Al-Falahi.

Izvor: Al Jazeera