U Nizozemskoj postignut dogovor o formiranju najdesnije vlade u više decenija

Put do dogovora otvoren je u martu kada je nacionalista Geert Wilders ublažio retoriku protiv EU-a i islama, odrekao se mjesta premijera i odustao od protivljenja vojnoj podršci Ukrajini.

Razgovori o novoj nizozemskoj vladi vukli su se mjesecima, od Wildersove izborne pobjede 22. novembra (EPA-EFE/KOEN VAN WEEL)

Nizozemski nacionalist Geert Wilders rekao je u srijedu, gotovo šest mjeseci nakon izborne pobjede, da je postignut dogovor o formiranju vlade za koju Reuters piše da će biti najdesnija u Nizozemskoj u nekoliko posljednjih decenija.

Wilders, koji je iz opozicionih klupa od 2006. uticao na nizozemsku useljeničku politiku, a poznat je po svojim žestokim stavovima o islamu, objavio je da su uspješno završili razgovori između četiri stranke.

“Imamo dogovor među pregovaračima”, rekao je Wilders novinarima u Hagu, prenijela je Hina.

Razgovori su se vukli mjesecima, od Wildersove izborne pobjede 22. novembra, sa imigracijom, finansijama i klimom među ključnim spornim tačkama.

“Formirat ćemo vladu”, rekao je Pieter Omtzigt, čelnik centrističke stranke NSC.

“Čekat ćemo da vidimo koga će Wilders predložiti za premijerskog kandidata”.

Laburistički veteran koji je vodio do koalicijskih pregovora Ronald Plasterk mogao bi biti novi čelnik vlade, prenijeli su nizozemski mediji, ali to još nije službeno potvrđeno.

Snažna većina

Put do dogovora otvoren je u martu kada je Wilders ublažio retoriku protiv EU-a i islama, odrekao se mjesta premijera i odustao od protivljenja vojnoj podršci Ukrajini.

Do objave o dogovoru došlo je nakon 16 sati pregovora koji su trajali do ranih sati u srijedu.

Dogovor okuplja VVD desnog centra odlazećeg premijera Marka Ruttea, novu stranku NSC i stranku poljoprivrednika BBB u koaliciju koja će imati snažnu većinu od 88 mjesta u Donjem domu od 150 mjesta.

Detalji vladinog programa još nisu objavljeni ali se očekuje kako će nametnuti strožije politike azila.

Wilders, koji ima bliske veze s drugim evropskim populistima poput mađarskog premijera Viktora Orbana, također je obećao izdašniju potrošnju za zdravstvo i snižavanje dobi za odlazak u penziju.

No budžetska ograničenja čine malo vjerovatnim da će sve druge strane podržati ove planove.

Izvor: Agencije