EU i NATO traže od gruzijske vlade da povuče zakon o ‘stranim agentima’

Gruzijski parlament izglasao je zakon koji nevladine organizacije finansirane iz inozemstva označava kao strane agente.

Hiljade demonstranata nastavile su protest u ranim satima u srijedu u Tbilisiju zbog spornog zakona o 'stranim agentima' (Irakli Gedenidze/REUTERS)

Evropska unija i NATO upozorili su u srijedu Gruziju da se usvajanjem zakona o stranim agentima udaljava od svojih eurotlantskih aspiracija te su pozvali vladu da poštuje pravo na mirne proteste.

“Unatoč veliki protestima i nedvosmislenim pozivima međunarodne zajednice, vladajuća većina usvojila je zakon o ‘transparentnosti stranih utjecaja’. Evropska unija je jasno i opetovano govorila da duh i sadržaj toga zakona nisu u skladu s temeljnim normama i vrijdnostima EU-a”, rekao je Josepa Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, prenosi Hina.

Gruzijski parlament izglasao je zakon koji nevladine organizacije finansirane iz inozemstva označava kao strane agente.

Evropska unija je kritizirana zbog zakašnjele reakcije na zbivanja u Gruziji, koja je u decembru prošle godine dobila kandidatski status.  Prva ideja je bila da Borrell objavi izjavu u ime svih 27 država članica, ali je to nije bio slučaj zbog neslaganja Mađarske i Slovačke. Nakon toga, dosta se vremena izgubilo na usuglašavanje izjave između Borrella i povjernika za proširenja Olivera Varheleyia, mađarskog člana Komisije, čija je zemlja najveći podržavatelj Rusije u EU-u.

Zakon o stranim utjecajima izazvao je veliko nezadovoljstvo u Gruziji i izvela na ulice mnoštvo demonstranata. Unatoč tome, proruska vladajuća stranka Gruzijski san ustrajala je u donošenju zakona. S politikom vladajuće većine ne slaže se ni proeuropska gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili.

“Usvajanje ovoga zakona negativno utječe na gruzijski napredak na putu prema EU-u. Izbor o daljnjem putu u rukama je Gruzije. Pozivamo gruzijske vlasti da povuku zakon i sačuvaju predanost putu prema EU-u”, navodi Borrell.

Na usvajanje zakona reagirao je i NATO.

“Odluka gruzijske vlade da donese zakon o stranim agentima korak je u krivom smjeru i udaljava je od europskih i euroatlantskih integracija. Pozivamo Gruziju da promjeni smjer i poštuje pravo na mirne prosvjede”, izjavila je Farah Dakhlallah, glasnogovornica NATO-a.

Nastavljeni protesti

Gruzijski parlament u utorak je usvojio treće i posljednje čitanje zakona o “stranim agentima”, što je izazvalo upozorenje Sjedinjenih Američkih Država da bi Washington mogao preispitati odnose ako zakon ne ispuni standarde Evropske unije.

Hiljade demonstranata, koji zajedno sa zapadnim zemljama osuđuju prijedlog zakona kao “autoritaran” i “inspiriran Rusijom”, okupile su se u srijedu u jutarnjim satima u centru Tbilisija, zatvarajući glavnu raskrsnicu koja kontroliše saobraćaj između različitih četvrti, prenosi Reuters.

Prema ranijoj izjavi predsjednika stranke Gruzijski san Iraklija Garibašvilija, u Gruziji je registrovano gotovo 31.000 nevladinih organizacija.

Komisija za pravna pitanja Gruzijskog parlamenta u ponedjeljak je u trećem čitanju usvojila zakon o stranim agentima, a demonstranti su se dan ranije počeli okupljati ispred Parlamenta kako bi spriječili zastupnike da razmotre dokument, prenosi Tanjug.

Gruzijski parlament podržao je 1. maja u drugom čitanju Zakon o transparentnosti stranog utjecaja, kojem su se usprotivili gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, opozicija i zapadne diplomate koje smatraju da je zakon prepreka integraciji zemlje u Evropsku uniju.

Eskalacija sukoba

Američki State Department saopćio je da je Nacrt Zakona usmjeren na podrivanje građanskog društva u zemlji.

Lideri stranke Gruzijski san-Demokratska Gruzija, koji su predlagači zakona, tvrde da zakon služi samo u svrhu osiguravanja transparentnosti stranih sredstava koja se pružaju nevladinim organizacijama i medijima.

Zurabišvili je najavila da će staviti veto na zakon.

Od 15. aprila, opozicija i građanski aktivisti održavaju mitinge u Tbilisiju protiv tog zakona, koji su više puta eskalirali u sukobe s pripadnicima policije, koji su koristili suzavac i vodene topove da rastjeraju demonstrante.

Izvor: Agencije