Istražioci: Brod koji je udario u most u Marylandu nekoliko puta ostao bez struje

Izvještaj Nacionalnog odbora za sigurnost prometa uključuje prve objavljene nalaze istraživanja otkako je potpuno natovareni kontejnerski brod Dali prouzrokovao rušenje mosta u rijeku Patapsco.

U izvještaju nisu pronađeni problemi s kvalitetom goriva u brodu (Nathan Howard/Reuters)

Kontejnerski brod Dali ostao je bez struje nekoliko puta prije nego što se u martu zabio u most Francis Scott Key u Baltimoru, usmrtivši šestero ljudi i paralizirajući glavnu saobraćajnu arteriju na Istočnoj obali SAD-a.

Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) rekao je u preliminarnom izvještaju da je oko deset sati prije isplovljavanja iz Baltimora na brodu Dali nestalo struje tokom održavanja u luci i kratko prije sudara, prenosi Hina.

Odbor je rekao da je kontejnerski brod imao i drugih prekida struje, uključujući i onaj oko četiri minute prije nesreće kada su se električni prekidači na brodu neočekivano aktivirali, uzrokujući gubitak struje za svu brodsku rasvjetu i većinu opreme kada je brod bio kilometar od mosta.

Posada broda vratila je struju, ali se dogodio još jedan nestanak struje na gotovo 320 metara od mosta, što je zaustavilo sve tri pumpe za upravljanje pa posada nije mogla pomaknuti kormilo.

Prva veća isplata

NTSB je rekao da “još istražuje električnu konfiguraciju nakon prvog nestanka struje u luci i potencijalne utjecaje na događaje tokom nesretnog putovanja.”

Izvještaj uključuje prve objavljene nalaze istraživanja otkako je potpuno natovareni kontejnerski brod Dali prouzrokovao rušenje mosta u rijeku Patapsco. Predsjednica NTSB-a Jennifer Homendy svjedočit će u srijedu pred odborom Zastupničkog doma Američkog kongresa o federalnoj reakciji na taj kolaps.

U izvještaju nisu pronađeni problemi s kvalitetom goriva u brodu.

U aprilu je FBI otvorio krivičnu istragu zbog urušavanja mosta, a istražioci zaduženi za sigurnost otkrili su brodsku “crnu kutiju” koja daje podatke o položaju, brzini, smjeru, radaru te audio i radio komunikaciji na mostu, kao i alarme.

Osiguravač mosta izvijestio je ovog mjeseca da se priprema platiti 350 miliona dolara državi Maryland, što bi mogla biti prva veća isplata povezana s urušavanjem mosta.

Eksplozijama uklonjen dio mosta

U ponedjeljak su u Baltimoru pokrenute kontrolisane eksplozije kako bi se omogućilo uklanjanje dijela mosta s pramca broda Dali. To će spasilačkim ekipama omogućiti da izvuku iskrivljenu metalnu olupinu pomoću dizalica i teretnih čamaca, rekao je Inžinjerski korpus Američke vojske.

Nakon nesreće četiri privremena kanala su otvorena, čime je dopušten nastavak dijela prometa. Cilj je obnoviti pristup luci u potpunosti do kraja maja.

Maryland procjenjuje da će ponovna izgradnja mosta koštati 1,7 do 1,9 milijardi dolara, a očekuje da radovi budu gotovi do jeseni 2028. godine.

Rano ujutro 26. marta Dali je izgubio struju i zabio se u potporni stup mosta. Jedan dio konstrukcije mosta pao je u rijeku Patapsco, a veliki dio završio je na pramcu Dalija.

Šest građevinskih radnika izgubilo je život.

Izvor: Agencije