Blinken u Kijevu: SAD hitno šalje naoružanje

Blinken je najviše pozicioniran američki dužnosnik koji je stigao u Ukrajinu otkad je američki Kongres nakon mjeseci odgode usvojio 61 milijardi dolara vrijednu mjeru pomoći Ukrajini.

Antony Blinken je potvrdio američku predanost odbrani Ukrajine (EPA-EFE/STR)

Sjedinjene Američke Države ubrzavaju isporuku municije i naoružanja na prve linije u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu tokom posjete toj državi, prenosi Hina.

Kijev poziva na bržu isporuku artiljerijske municije i protuzračne odbrane u vrijeme dok Rusi napreduju protiv ukrajinske vojske kojoj nedostaje vojnika i naoružanja.

Moskva je proteklih sedmica pojačala napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, daleko iza linija borbe, prenosi Reuters.

„Žurno šaljemo municiju, oklopna vozila, rakete, protuzračnu odbranu – ubrzavamo kako bi stiglo na prve linije i zaštitilo vojnike i civile”, rekao je američki šef diplomatije na konferenciji za medije u Kijevu.

Blinken je najviše pozicioniran američki dužnosnik koji je stigao u Ukrajinu otkad je američki Kongres nakon mjeseci odgode usvojio 61 milijardi dolara vrijednu mjeru pomoći Ukrajini.

Najavio je kako u narednim sedmicama očekuje i susret predsjednika Joea Bidena s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajina napada ruske rafinerije

Američki državni sekretar rekao je kako Washington „ne ohrabruje ni omogućava” napade na ruski teritorij, ali da je na Ukrajini odluka „kako će voditi ovaj rat”.

Proteklih mjeseci meta ukrajinskih dronova i raketa su i ruske naftne rafinerije, iako Kijev nije javno priznao da stoji iza tih napada.

„Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu s opremom koja joj je potrebna da uspije, da pobijedi”, rekao je Blinken.

Najavio je kako će SAD pomoći s dodatne dvije milijarde dolara namijenjenih investiranju u ukrajinsku vojnu industriju i kupovinu inostrane vojne opreme.

Izvor: Agencije