Zatvor za australskog zviždača koji je govorio o ratnim zločinima u Afganistanu

Pristalice McBridea su izražavale zabrinutost da je Vlada bila više zainteresirana za njegovo kažnjavanje zbog otkrivanja informacija o ratnim zločinima nego za navodne počinitelje.

Zviždač o ratnim zločinima David McBride stiže na sud u Canberri [Mick Tsikas/EPA]

Bivši advokat Australske vojske David McBride osuđen je na pet godina i osam mjeseci zbog otkrivanja informacija o navodnim australskim ratnim zločinima u Afganistanu.

Pristalice McBridea dugo su izražavale zabrinutost da je Australska vlada bila više zainteresirana za njegovo kažnjavanje zbog otkrivanja informacija o ratnim zločinima nego za navodne počinitelje.

“Mračan dan za demokratiju”

“Sramotno je da prva osoba zatvorena u vezi s australskim ratnim zločinima u Afganistanu nije ratni zločinac nego zviždač”, rekao je Rawan Arraf, izvršni direktor Australskog centra za međunarodnu pravdu, u izjavi objavljenoj nakon izricanja presude.

“Ovo je mračan dan za australsku demokratiju”, rekao je Kieran Pender, vršitelj dužnosti pravnog direktora Pravnog centra za ljudska prava sa sjedištem u Melbourneu u istoj izjavi, ističući da bi McBrideovo zatvaranje imalo “ozbiljan zastrašujući učinak na potencijalne ukazatelje na istinu”.

McBride, koji je jutros stigao u Vrhovni sud u australskoj Canberri sa svojim psom i okružen pristalicama, ostat će iza rešetaka najmanje do 13. augusta 2026. prije nego što ispuni uvjete za uslovnu slobodu.

U intervjuu za Al Jazeeru prije početka suđenja prošle godine McBride je rekao da nikada nije tajio dijeljenje podataka.

“Ono o čemu želim da se o meni razgovara jeste – jesam li ili nisam imao opravdanje za to što sam učinio”, naglasio je McBride.

Presuda bivšem advokatu Australske vojske dolazi gotovo sedam godina nakon što je tamošnja javna televizija ABC objavila seriju od sedam članaka poznatih kao ‘Afganistanski dosjei’ na osnovu informacija koje je dao McBride.

Racija u sjedištu ABC-a

Serijal je doveo do neviđene racije australske savezne policije u sjedištu ABC-ja u junu 2019, ali su detalji objavljeni u seriji, također, kasnije potvrđeni u istrazi Australske vlade koja je otkrila da postoje vjerodostojni dokazi koji potvrđuju optužbe da su počinjeni ratni zločini.

Glasnogovornik Ureda specijalnog istražitelja (OSI) rekao je za Al Jazeeru da je bivši vojnik australskih specijalnih snaga, koji je 20. marta 2023. optužen po jednoj tački za ratni zločin ubistva, pušten uz kauciju, a saslušanje je zakazano za 2. juli 2024. godine.

“Ovo je prvo hapšenje za ratne zločine koje je rezultat zajedničke istrage između Ureda posebnog istražitelja (OSI) i Australske savezne policije”, rekao je glasnogovornik i dodao kako su istrage “vrlo složene” i da se “očekuje da će potrajati dosta vremena”, ali da ih provode što je “temeljitije i ekspeditivnije moguće”.

U odvojenom slučaju prošle godine australski sudija utvrdio je da je najodlikovaniji australski vojnik Ben Roberts-Smith bio “saučesnik i odgovoran za ubistvo” tri Afganistanca dok je bio raspoređen. To je utvrđeno u postupku za klevetu, koji je pokrenuo Roberts-Smith protiv tri australska medija koji su izvješavali o optužbama protiv njega.

Roberts-Smith se žalio na presudu o kleveti.

Orden za novinara Oakesa

Presuda McBrideu dolazi četiri mjeseca nakon što je Dan Oakes, jedan od dvojice novinara ABC-ja koji su napisali Afganistanske dosijee, dobio Orden Australije, uz rečenicu koja jednostavno navodi da je dobio priznanje “za zasluge u novinarstvu”.

ABC je u to vrijeme citirao Oakesa, koji je rekao: “Vrlo sam ponosan na posao koji smo obavili s Afganistanskim dosjeima i znam da je imao pozitivan učinak jer je pomogao iznijeti dio ovog ponašanja na vidjelo. Ako je [ova medalja] barem djelimično zasluga tog izvještavanja, onda osjećam određeno zadovoljstvo.”

Oakes koji, navodno, nije razgovarao s McBrideom šest godina kasnije je za ABC-jev program Four Corners rekao da je priča bila “mnogo sivlja, mračnija i neurednija nego što ljudi misle”.

Iako Oakes i McBride nisu ostali u kontaktu zviždač je privukao podršku velikog broja Australaca, uključujući advokate za ljudska prava, senatore i novinare.

U utorak su se pristalice McBridea okupile ispred suda, uključujući australskog senatora iz stranke Zelenih Davida Shoebridgea.

Bila bi “neizbrisiva mrlja na albaneskoj laburističkoj Vladi” ako McBride “jutros uđe u Vrhovni sud”, a zatim ga “odvedu u zatvor”, rekao je Shoebridge prije saslušanja o kazni.

Zaštita medijskih izvora

U zajedničkoj izjavi nekoliko Australaca objavljenoj nakon saslušanja, Peter Greste, izvršni direktor Saveza za slobodu novinara, rekao je da se “sloboda medija oslanja na zaštitu novinara i njihovih izvora”. Također je ukazao kako je Australija nedavno pala na 39. mjesto na globalnoj ljestvici slobode medija.

Greste je bivši reporter Al Jazeere koji je bio u zatvoru sa dvojicom kolega u Egiptu od 2013. do 2015. godine pod optužbama za nacionalnu sigurnost koje je pokrenula Egipatska vlada.

“Kao neko ko je krivo zatvoren zbog svog novinarstva u Egiptu, ogorčen sam zbog kazne Davidu McBrideu na ovaj tužan dan za Australiju,” rekao je Greste.

McBride je jedan od nekolicine Australaca koji se suočavaju s kaznom zbog otkrivanja informacija, dok će se Australac visokog profila Julian Assange suočiti sa saslušanjima o svom potencijalnom izručenju iz Velike Britanije Sjedinjenim Američkim Državama kasnije ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera