Video: Srušeni baltimorski most raznesen da se očiste olupine

Krajem marta teretni brod Dali izgubio je pogon i zabio se u potporni stup mosta – dio kontrukcije mosta završio je u rijeci Patapsco, dok je veći dio ostao zaglavljen preko pramca teretnog broda.

Američke posade u Baltimoru izvršile su kontrolisane eksplozije kako bi mogle ukloniti dio srušenog mosta Francis Scott Key sa pramca masivnog kontejnerskog broda koji se zabio u most u martu.

Detonacije su imale za cilj razbijanje konstrukcije mosta na male dijelove, što će omogućiti spasilačkim ekipama da kranovima i teretnim čamcima odvezu komade metalne olupine, saopštio je Inžinjerski korpus Američke vojske, prenosi Reuters. Radovi, prvobitno planirani za nedjelju, odgođeni su zbog vremenskih uslova.

Inžinjerski korpus Američke vojske i državni zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar o tome koliko su detonacije bile uspješne.

U rano jutro 26. marta teretni brod Dali izgubio je pogon i zabio se u potporni stup mosta. Dio konstrukcije mosta završio je u rijeci Patapsco, dok je veći dio ostao zaglavljen preko pramca teretnog broda. U nesreći je poginulo je šest građevinskih radnika.

(Leah Millis/Reuters)

FBI otvorio istragu

Incident je isprva zaustavio promet u luci Baltimore, koja je rangirana kao prva u SAD-u u nekoliko teretnih kategorija, uključujući automobile i lake kamione, poljoprivredne i građevinske mašine, uvezeni šećer i uvezeni gips, prema državi Maryland.

Nakon nesreće otvorena su četiri privremena kanala, što je omogućilo nastavak plovidbe. Puni pristup luci planiran je do kraja maja.

Američka savezna država Maryland procjenjuje da će ponovna izgradnja mosta koštati od 1,7 do 1,9 milijardi dolara i predviđa da će biti završen do jeseni 2028. godine.

U aprilu je FBI otvorio krivičnu istragu urušavanja. Sigurnosni istražitelji otkrili su brodski snimač “crne kutije”, koji daje podatke o položaju, brzini, smjeru, radaru i audio i radio komunikaciji na mostu, kao i alarme.

Izvor: Agencije