SAD razmatra optužbe o izraelskom zlostavljanju palestinskih zatvorenika

‘Zatvoreni Palestinci podvrgnuti su užasnim uslovima i zlostavljanju, uključujući stavljanje u stresne položaje, amputaciju udova i prisiljavanje da nose pelene’, navodi se u izvještaju.

Izrael ima obavezu da temeljno istraži ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava (REUTERS/Mohammed Salem)

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su da razmatraju izvještaje o kršenjima koje je Izrael počinio nad Palestincima u tajnom pritvorskom centru u pustinji Negev, pozivajući Tel Aviv da izvrši temeljnu istragu, javlja Anadolija.

“Vidjeli smo te izvještaje i zabrinuti smo zbog njih“, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel novinarima na pitanje o istrazi CNN-a o navodnim kršenjima ljudskih prava.

Dodavši da SAD istražuje ove i druge navode o zlostavljanju u pritvoru, Patel je pozvao Izrael da se prema svim zatvorenicima ponaša “humano i dostojanstveno u skladu s međunarodnim pravom”.

Ozbiljna kršenja prava

“Izrael ima obavezu da temeljno istraži ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava“, naglasio je Patel.

Izvještaj o istrazi, “Zavezani, s povezom na očima, držani u pelenama: Izraelski zviždači detaljno opisuju zlostavljanje Palestinaca u mračnom pritvorskom centru“, objavljen je 11. maja.

“Zatvoreni Palestinci podvrgnuti su užasnim uslovima i zlostavljanju, uključujući stavljanje u stresne položaje, amputaciju udova i prisiljavanje da nose pelene“, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije